Kanker en hart- en vaatzieken zijn nog altijd de meest voorkomende doodsoorzaken in Nederland

Kanker en hart- en vaatzieken zijn nog altijd de meest voorkomende doodsoorzaken in Nederland, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In 2022 was er opnieuw sprake van oversterfte. Er overleden 14.500 meer mensen dan verwacht. De oversterfte is hoger dan het aantal geregistreerde coronadoden (ruim 8000). Mogelijk zijn twee griepgolven daarop van invloed geweest, zegt het CBS.

Er overleden in Nederland ruim 170.000 inwoners, van wie 28 procent aan de gevolgen van kanker en 23 procent door hart- en vaatziekten.

Het aantal sterfgevallen door corona liep terug van bijna 20.000 twee jaar geleden tot 8200 in 2022.

Het CBS meldt verder dat er in 2022 meer mensen overleden aan ziekten van de ademhalingsorganen (een toename van 27 procent).

Ook overleden meer mensen aan de gevolgen van psychische ziekten en ziekten van het zenuwstelsel. Daar onder vallen onder meer parkinson, dementie en alzheimer. Volgens het CBS kan de stijging in die groepen te maken hebben met de twee griepgolven. Verder steeg het aantal doden door niet-natuurlijke doodsoorzaken, zoals na een val. Ook moord en zelfdoding vallen daaronder.

Nieuwe opleidingen "Leefstijlspecialist Oncologie en Leefstijlspecialist Hart- en Vaatziekten"

Kanker en hart- en vaatzieken zijn al jaren de meest voorkomende doodsoorzaken in Nederland. Opleidingen 2000 wil zich richten op deze twee ziektes en heeft daarom 2 opleidingen gelanceerd, namelijk "Leefstijlspecialist Oncologie en Leefstijlspecialist Hart- en Vaatziekten".

Leefstijlspecialist Oncologie

1 op de 2 Nederlanders krijgt op enig moment in hun leven de diagnose kanker. Dat maakte Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) eind 2023 bekend. De kans op kanker is in de afgelopen 30 jaar gestegen tot 47 procent voor vrouwen en 54 procent voor mannen. Gelukkig is ook de kans op overleving in de afgelopen decennia met sprongen vooruitgegaan.

Heel vaak kun je er niets aan doen als je kanker krijgt. Maar we weten dat verschillende leefstijlfactoren bijdragen aan de kans op kanker.
Voor mensen met en na kanker is een gezonde leefstijl essentieel om het herstel te bevorderen, de kwaliteit van leven te verbeteren en het risico op terugval te verminderen. Bijvoorbeeld een evenwichtig dieet, rijk aan groenten, fruit en vezels, kan het immuunsysteem versterken en ontstekingen verminderen. Regelmatige lichaamsbeweging helpt bij het behoud van spiermassa, vermindert vermoeidheid en bevordert het psychisch welzijn. Stoppen met roken en matig alcoholgebruik zijn cruciaal om verdere schade aan het lichaam te voorkomen. Al deze zaken samen dragen bij aan een betere prognose, minder complicaties en een verhoogde kans op langdurige gezondheid en welzijn.

Lees hier ook de blog over Nieuwe richtlijnen voor kankerpreventie: Voeding & Leefstijl

Als Leefstijlspecialist Oncologie kun je een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van kwaliteit van leven van een (ex-)kankerpatiënt.

Wil je meer weten over de opleiding LEEFSTIJLSPECIALIST ONCOLOGIE? Bekijk dan de opleidingspagina voor meer informatie: opleidingspagina Leefstijlspecialist Oncologie

Leefstijlspecialist Hart & Vaatziekten

In Nederland zijn er zo'n 1,7 miljoen mensen met een hart- of vaatziekte. Op dit moment zijn hart- en vaatziekten in Nederland doodsoorzaak nummer 2. Voldoende bewegen blijkt bijvoorbeeld een positief effect te hebben op je hart en bloedvaten. Het heeft een positieve invloed op je bloeddruk, cholesterol, doorbloeding en bloedstolling. Voldoende bewegen kan de kans op hart- en vaatziekten met 20 tot 30% verlagen. Van bewegen word je fitter.

Voor hart- en vaatpatiënten is het cruciaal om een gezonde leefstijl te hanteren vanwege de directe impact op hun gezondheid en het beheersen van hun aandoening. Een gezonde leefstijl omvat een gebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging, niet roken, en matig alcoholgebruik, wat allemaal kan bijdragen aan het verminderen van risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

In de opleiding leer je de theoretische achtergrond over hart- en vaatziekten, zoals de diverse soorten hart- en vaatziekten, de meest voorkomende vormen van hart- en vaatziekten, de risicofactoren voor hart- en vaatziekten etc. Deze theoretische achtergrond geeft je een stevige basis om de vertaalslag naar de praktijk te kunnen maken.  Waar moet je rekening mee houden en wat is effectief? Je leert om veilig en verantwoord begeleiding te bieden aan hart- en vaatpatiënten.

Qua begeleiding vraagt deze grote groep om een specifieke aanpak. Daarom heeft Opleidingen 2000 ook voor deze groep een opleiding gelanceerd, namelijk: LEEFSTIJLSPECIALIST HART- en VAATZIEKTEN, ga hier naar de opleidingspagina: opleidingspagina Leefstijlspecialist hart- en vaatziekten