Overgewicht en Ouderdom: De Paradox van Onze Toekomst
Bron: NOS donderdag 28 nov 2024
Tegen 2050 zal bijna twee op de drie Nederlanders overgewicht hebben. Tegelijkertijd stijgt onze levensverwachting naar gemiddeld 86,5 jaar. Hoe kan het dat we dikker worden én ouder? Het antwoord ligt in de vooruitgang van de gezondheidszorg, maar er zijn ook belangrijke lessen te trekken voor personal trainers en leefstijlcoaches.
Overgewicht: een groeiend probleem
Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat steeds meer Nederlanders kampen met overgewicht, en dit begint op steeds jongere leeftijd. In 1990 had 17 procent van de twintigers overgewicht, terwijl dat percentage in 2020 al was gestegen naar 32 procent. En deze trend zet door.
Volgens hoogleraar obesitas Liesbeth van Rossum spelen maatschappelijke factoren een grote rol. “De voedselomgeving nodigt continu uit om ongezond te eten. Bijna 80 procent van de producten in de supermarkt is ongezond, ondanks misleidende verpakkingen.” Daarnaast zijn we minder actief: we hebben meer schermtijd en gebruiken vaker gemakkelijke vervoersmiddelen zoals e-bikes.
Oud worden in een veranderende wereld
Ondanks deze cijfers stijgt de levensverwachting. In 2050 wordt de gemiddelde Nederlander 86,5 jaar, bijna vijf jaar ouder dan in 2022. Bovendien nemen niet alleen de extra jaren toe, maar ook de gezonde levensjaren. Voor veel mensen betekent dit meer tijd om van het leven te genieten — mits ze de juiste keuzes maken.
Toch zijn er grote verschillen. Mensen met een lagere sociaaleconomische status leven minder lang en hebben vaker gezondheidsproblemen. Voor leefstijlcoaches en personal trainers ligt hier een kans: hoe kun je deze doelgroep bereiken en ondersteunen?
Gezondheidszorg als redder
Een belangrijke reden voor deze paradox — dikker maar ouder — is de vooruitgang in de gezondheidszorg. Waar een hartinfarct vroeger dodelijk was, zijn de overlevingskansen nu vele malen groter. Chronische aandoeningen zoals diabetes en hart- en vaatziekten zijn beter behandelbaar, waardoor mensen langer blijven leven ondanks overgewicht.
Voedingswetenschapper Jaap Seidell benadrukt: “Vroeger hadden ziektes vaak een slechte afloop, nu hebben we goede gezondheidszorg.” Toch blijft het dweilen met de kraan open als we niet werken aan preventie.
Preventie: de sleutel tot een gezondere toekomst
Van Rossum benadrukt het belang van preventieve maatregelen: “We moeten de kraan dichtdraaien.” Denk aan een suikertaks, verlaging van de btw op groente en fruit, en het zichtbaarder maken van trappen in gebouwen. Voor personal trainers en leefstijlcoaches betekent dit dat ze niet alleen reactief, maar vooral proactief kunnen werken.
Wat kun jij doen?
Als professional in de gezondheidsbranche kun je een grote rol spelen in het keren van de trend. Hier zijn enkele praktische tips:
1. Bewustwording creëren: Help je cliënten inzicht te krijgen in hun eet- en beweeggewoonten.
2. Samenwerken: Werk samen met scholen, bedrijven en gemeentes om een gezondere omgeving te creëren.
3. Blijf leren: Houd de laatste ontwikkelingen bij over voeding, beweging en preventieve zorg.
De combinatie van een stijgende levensverwachting en toenemend overgewicht biedt uitdagingen, maar ook kansen. Als personal trainer of leefstijlcoach kun je niet alleen een verschil maken in het leven van je cliënten, maar ook bijdragen aan een gezondere toekomst voor iedereen.
Wil jij meer leren over de opleiding Fit!vak / NL ACTIEF Bewegingsdeskundige in Diabetes Mellitus en Overgewicht & Obesitas? Klik hier voor meer info: Fit!vak / NL ACTIEF Bewegingsdeskundige in Diabetes Mellitus en Overgewicht & Obesitas
Wil jij klanten kunnen begeleiden op het gebied van Beweging. Voeding en Leefstijl? Kijk dan hier naar meer info over het Vitaalcoach Traject: Vitaalcoach Traject.