De Rehaboom®, een methodische aanpak in de sportrevalidatie
De Rehaboom® is een methodische aanpak in de sportrevalidatie en daarmee een praktische leidraad speciaal voor hersteltrainers, (sport)fysiotherapeuten, trainers en verzorgers.
De revalidatieboom, kortweg De Rehaboom®, is een unieke manier van revalideren die Toine van de Goolberg als conditie- en hersteltrainer in de (voetbal)sport met succes heeft geïntroduceerd. Deze methode slaat een brug tussen de (para)medische wereld en de technische staf van een sportclub.
Het revalidatiemodel ‘De Rehaboom®’ is een praktisch hulpmiddel bij geprotocolleerde training binnen de revalidatie. Stap voor stap worden de motorische grondeigenschappen – snelheid, kracht en uithoudingsvermogen – uitgewerkt in relatie tot alle grondvormen van bewegen.
Uitgangspunt is de trainingsleer zoals die de laatste jaren in de topsport wordt toegepast; door het trainen van belasting en belastbaarheid wordt herstel en prestatietoename gegarandeerd.
De Rehaboom® met bijbehorende analyse en praktijkprotocollen biedt veiligheid binnen de revalidatie en geeft de patiënten of geblesseerde sporters hun vorm terug. Dit revalidatiemodel wordt toegepast binnen diverse Nederlandse opleidingen Sportfysiotherapie.
Bij Opleidingen 2000 vormt De Rehaboom® de basis van de opleidingen:
- Allround Conditie- en Hersteltrainer
- Specialist Fysieke Trainer Voetbal
- Workshop De Rehaboom®
- Workshops Revalidatie
De Rehaboom® bestaat uit een stroomschema dat de trainingstechnische kant van het (revalidatie)proces omvat. Het schema is ingedeeld in drie kolommen die elk de motorische grondeigenschappen snelheid, kracht of uithoudingsvermogen vertegenwoordigen. In het model word uitgegaan van de aanwezigheid van de grondmotorische basiseigenschappen coordinatie en lenigheid in elke stap van de Rehaboom®.
Het schema kent zowel een horizontale als een verticale opbouw. De volgende verticale stap mag worden gezet als er horizontaal stabilisatie is verkregen. Deze voorwaarde garandeert transfer van alle vijf de motorische grondeigenschappen.
Hoe verder de patiënt/sporter in de rehaboom vordert, hoe hoger de intensiteit van de complexe motorische grondeigenschappen….
De 26 stappen van de Rehaboom:
- Stabiliteit
- Imitatie
- krachtuithoudingsvermogen
- Aerobe capaciteit
- Aerobe vermogen
- Loop ABC
- Hypertrofie
- Lactische capaciteit
- Sprong ABC
- Maximale kracht
- Supramaximale kracht
- Werp ABC
- Snelkracht
- Alactische capaciteit
- Explosieve kracht
- Krachtimitatie
- Acyclische snelheid
- Specifieke kracht
- Alactisch vermogen
- Cyclische snelheid
- Plyometrie
- Complex methode
- Lactisch vermogen
- Variabele methode
- Agility training
- Wedstrijd
Toine van de Goolberg
Via CIOS en ALO is Toine van de Goolberg, als oud-recordhouder en vijfvoudig Nederlands kampioen op de 400 meter, jarenlang als bondscoach van de KNAU verantwoordelijk geweest voor de sprint in Nederland. Ook was hij o.a. werkzaam bij de opleidingen van de KNAU en van 2000-2005 en 2009-2013 als conditie- en hersteltrainer bij het eerste team van Feyenoord. Tot 2020 was hij docent actieve revalidatie bij het NPi (Nederlands Paramedisch Instituut) en bij zijn eigen instituut International Institute for Training waar hij opleidingen verzorgde. In 2021 heeft Toine zijn opleidingen overgedragen aan Opleidingen 2000 waar Toine nog altijd regelmatig zijn kennis overdraagt als docent en gastspreker bij verschillende opleidingen.