TOP 6 Voedseltrends van 2020

Wat zijn de foodtrends voor 2020 volgens het Voedingscentrum?

Jaarlijks worden we overspoeld met talloze voedingstrends en de nieuwste hypes om gezond te eten of af te vallen. Het Voedingscentrum heeft zich gebogen over de voorspellingen voor 2020. Welke eettrends brengt het nieuwe jaar ons? En wat betekent dit?

TOP 6 Voedseltrends van 2020

1. Gezonder en duurzamer leven wordt makkelijker met (technische) hulpmiddelen

Aan het begin van het nieuwe jaar maken we vaak ambitieuze plannen: gezonder eten, afvallen, minder of geen alcohol drinken, en duurzamere keuzes maken. In 2020 zien verschillende trendwatchers een aantal ontwikkelingen die daarbij kunnen helpen. Er komen steeds meer digitale technologieën en apps die helpen om bij te houden wat je eet. Zoals aan de app Mijn Eetmeter & MyFitnessPal, waarmee je producten kunt invoeren door met je mobiel de barcode van een product scannen. Ook wordt er dit jaar volop gewerkt aan allerlei technieken waarmee we ons voedingspatroon en klimaatimpact kunnen meten.

Expert Duurzaamheid bij het Voedingscentrum Corné van Dooren legt uit: “In de toekomst kan onze klantenkaart of kassabon van de supermarkt ons bijvoorbeeld vertellen hoe gezond en duurzaam onze keuzes zijn. En met een foto van ons bord kunnen we ons eetdagboek bijhouden. De technieken zijn al vergevorderd, maar de consument zal er pas over een paar jaar iets van merken. De adviezen zullen daardoor ook persoonlijker worden.

2. Er komt meer aandacht voor een gezonde eetomgeving

Overal waar je komt word je verleid tot het maken van ongezonde keuzes. Denk aan zwembaden, pretparken, tankstations en treinstations. In 2020 zien de voorspellers dat er steeds meer gezondere alternatieven komen op deze plekken. Eind 2019 kondigde een aantal Nederlandse gemeentes aan zich hard te willen maken voor een gezondere eetomgeving. Ze willen het aantal fastfood restaurants terugdringen of een suikertaks invoeren op frisdranken. Die aandacht voor het gezonder maken van de omgeving ziet het Voedingscentrum ook op andere plekken: in sportkantines en in en de directe omgeving van scholen bijvoorbeeld.

Gerda Feunekes, directeur van het Voedingscentrum. “Steeds meer mensen zijn zich bewust van wat ze eten en drinken. Het aanbod bepaalt echter in grote mate wat mensen consumeren, dus ik zie een grote verantwoordelijkheid voor de aanbieders om het aanbod in Nederland gezonder te maken. Er wordt momenteel flink geëxperimenteerd op dit vlak. Steeds meer gemeentes nemen ook actie om het tij te keren, dat is een goede ontwikkeling. In 2021 wordt de Omgevingswet ingevoerd die gemeentes meer handvatten geeft om actiever beleid te voeren op vergunningen voor bijvoorbeeld fastfoodketens.”

3. We koken thuis met verse producten

De trendlijsten voorspellen ook dat we in 2020 ook binnenshuis gezondere keuzes maken. Daarbij winnen verspakketten aan terrein als snelle optie. In het laatste onderzoek van het Voedingscentrum (‘ Hoe bewust eet Nederland?‘) kwam al naar voren dat Nederlanders vaak aan tafel eten en zelf koken. Trendwatchers zien dat die trend zich doorzet. De eettafel en/of keuken wordt een steeds belangrijkere plek in huis. Ook snacken gaan we dit jaar volgens de trendwatchers gezonder doen, met bijvoorbeeld snoepgroenten en fruit.

4. We eten vaker plantaardig, lokaal en in het seizoen

De mondiale aandacht voor het milieu en klimaat zorgt er volgens de trendwatchers voor dat we meer transparantie willen over ons eten. Waar komt het vandaan? Wat zit erin en hoe milieuvriendelijk is het? Trendwatchers voorzien dat we in 2020 vaker vegetarisch of veganistisch en meer en vaker lokale en seizoensgebonden producten gaan eten. Er komen steeds meer vegetarische restaurants en menukeuzes in bedrijfsrestaurants en op festivals In meerdere trendlijsten wordt dan ook de comeback van de (Nederlandse) aardappel voorspeld, ook als basis voor veganistische kazen en ei-vervangers.

5. Er komen meer slimme oplossingen die helpen minder voedsel weg te gooien

De aandacht voor het verminderen van voedselverspilling zet door in 2020. Volgens de voorspellers stijgt het aanbod van mini-groente en zien we minder supersized porties. Ook komen er meer slimme apps en tools om verspilling tegen te gaan. Er is bijvoorbeeld slimme, zelflerende technologie in de maak die middels fotoherkenning zeer nauwkeurig de hoeveelheid verspild voedsel kan meten.

6. We blijven innoveren op het gebied van eten en drinken

We gaan volgens de trendwatchers in 2020 meer nieuwe ontwikkelingen zien in voedingsmiddelen. Nieuwe plantensoorten, vleesvervangers en productinnovaties vinden hun weg naar de schappen. En er komt steeds meer aanbod van alcoholvrij bier en alcoholvrije wijn. Daarmee wordt ingespeeld op de toenemende wens van mensen om te minderen of te stoppen met alcohol drinken.

Hoe eet je gezond en duurzaam?

Welke trends er ook ontstaan in 2020: de adviezen van het Voedingscentrum over hoe je gezond en duurzaam eet blijven fier overeind staan. Zo ziet eten volgens de Schijf van Vijf eruit:

  • Eet gevarieerd, veel groente, fruit, volkoren graanproducten, bonen, plantaardige olie en noten.
  • Drink vooral kraanwater, neem wat minder vlees en niet meer zuivel dan nodig
  • Neem niet teveel snoep, snacks of frisdrank.

Zo eet je ook in 2020 in grote lijnen goed voor jezelf en ons milieu.

Opleiding Voedingsspecialist/ BGN Gewichtsconsulent

Wil jij alles weten over voeding en op een professionele manier voedingsadviezen geven aan klanten? Volg dan onze opleiding tot Voedingsspecialist. Bekijk de opleiding hierhttps://opleidingen2000.nl/voedingsspecialist/