TREND VOEDINGSADVIES: Gepersonaliseerde voedingsadviezen hebben de toekomst
Gepersonaliseerde voedingsadviezen hebben de toekomst
Gezonde voeding is voor iedereen anders en wat voor de een gezond is, hoeft dat voor de ander niet te zijn. Dat blijkt uit onderzoek naar “personalised nutrition”, gepresenteerd op 31 mei tijdens een bijeenkomst die de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen (NAV) bij TNO in Zeist organiseerde.
Een gepersonaliseerd voedingsadvies houdt rekening met:
- De gezondheidsstatus
- Erfelijke aanleg
- Persoonskenmerken als voorkeur voor zoet of hartig en de mate van fysieke activiteit.
Diëtist van de toekomst
Volgens TNO motiveren persoonlijke voedingsadviezen meer dan generieke adviezen zoals die van het Voedingscentrum. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat de Schijf van Vijf niet voor hen geldt of dat ze al gezond genoeg eten. Bovendien is er niet één voedingspatroon of dieet dat voor iedereen optimaal is.
Zo blijkt uit een recent onderzoek dat er verschillende vormen van insulineresistentie bestaan. Bij insulineresistentie in de spieren is een mediterraan dieet effectiever dan een vetarm dieet, terwijl bij insulineresistentie in de lever juist een vetarm dieet beter werkt.
Als je mensen op basis van metingen kunt vertellen welk dieet het beste bij hen past, zijn ze waarschijnlijk ook gemotiveerder om het te volgen, zo wordt verwacht. De diëtist van de toekomst kan volgens TNO een belangrijke rol hebben bij het blijven motiveren van mensen en bij het geven van praktische adviezen.
Nieuwe manier van gezondheid meten
TNO doet veel onderzoek naar het meten van de gezondheidsstatus en dat gaat veel verder dan alleen gewicht, bloeddruk en bloedwaardes. Hoe het lichaam omgaat met dagelijkse uitdagingen – ook wel fenotypische flexibiliteit genoemd – staat daarbij centraal. Hierbij wordt de herstelreactie van het lichaam gemeten aan de hand van de respons van verschillende organen en lichaamsprocessen op een voedingschallenge.
TNO gebruikt hiervoor een milkshake die rijk is aan vet (60 gram), glucose (75 gram) en eiwit (20 gram). Tot wel 10 uur na inname worden circa 150 biomarkers gemeten, die een indruk geven van de metabole leeftijd.
Bij jonge mensen blijken de resultaten duidelijk afwijkend van die van oudere mensen. Mensen van middelbare leeftijd zitten ertussenin. Bij een laag percentage lichaamsvet neigen ze meer naar jonge mensen en bij een hoog percentage meer naar oude mensen.
Deze challengetest wordt momenteel gebruikt voor het personaliseren van voedingsadviezen in onderzoek in Nederland. In de Verenigde Staten zijn ze al een stap verder: het startup bedrijf Habit geeft al advies op maat mede aan de hand van deze challengetest.
Bron: Nieuws voor diëtisten
Wil jij voedingsspecialist/ BGN Gewichtsconsulent worden? Bekijk hier de opleidingspagina:
https://opleidingen2000.nl/voedingsspecialist/
Meer weten over de NL ACTIEF / Fitvak opleiding Bewegingsdeskundige Diabetes Mellitus? Bekijk deze opleidingspagina:
https://opleidingen2000.nl/bewegingsdeskundigediabetesmellitus/