Inhoud van deze cursus
1. De gewichtsconsulent
- 1.1 Beroepscompetentieprofiel
- 1.2 Taken en vaardigheden
- 1.3 Richtlijnen gezondheidsraad
- 1.4 Verwijsbrief of rapportage
2. Klantbegeleiding
- 2.1 Algemene anamnese
- 2.2 Voedselanamnese
- 2.3 Voedsel berekenen
- 2.4 Het behandelplan
- 2.5 De lichaamssamenstelling
- 2.6 Digitale systemen
- 2.7 Wet op persoonsbescherming
3. Het menselijk lichaam
- 3.1 Fysiologie
- 3.2 Orgaanstelsels, weefsels en cellen
- 3.3 Handhaving homeostase
- 3.4 De ceL
- 3.5 Weefsels
- 3.6 Orgaanstelsels
- 3.7 Het ademhalingsstelsel
- 3.8 De bloedsomloop ofwel het bloedvatenstelsel
- 3.9 Het lymfatisch systeem
- 3.10 Het uitscheidingsstelsel
- 3.11 Het hormoonstelsel
- 3.12 Het zenuwstelsel
- 3.13 Spijsvertering
- 3.14 Resorptie en stofwisseling
4. De stofwisseling
- 4.1 Energie en energiebehoefte
- 4.2 Basaalmetabolisme en activiteitenniveau
- 4.3 Energiebalans
- 4.4 Afterburn en EPOC
- 4.5 Somatotypering
5. Voedingsleer
- 5.1 Stofwisseling
- 5.2 Macronutrienten
- 5.3 Micronutrienten
- 5.4 De vitaminen
- 5.5 Mineralen
- 5.6 Water
- 5.7 Voedingsvezels
- 5.8 Alcohol
6. Gezondheidsdeterminanten en welvaartsziekten
- 6.1 Gezondheidsdeterminanten
- 6.2 Metabool syndroom
- 6.3 Overgewicht en obesitas
- 6.4 Hart- en vaatziekten
- 6.5 Diabetes mellitis
- 6.6 Kanker
- 6.7 Reuma
- 6.8 Depressie en angststoornissen
7. Specifieke doelgroepen
- 7.1 Kinderen
- 7.2 Ouderen
- 7.3 Zwangerschap en lactatie
- 7.4 Menopauze
- 7.5 Sporters, atleten en topsporters
- 7.6 Andere culturen en religies
8. Alternatieve voedingspatronen
- 8.1 Afvaldieten
- 8.2 Suikers en zoetstoffen
- 8.3 Lightproducten en Superfoods
- 8.4 Intermittent fasting, Sapvasten en sportvasten
- 8.5 Vegetarisme, veganisme en macrobiotiek
- 8.6 Glutenvrij voedingspatroon en coeliaki
- 8.7 Lactose-intolerantie
- 8.8 Voedingsadditieven en codex alimentarius
- 9. Gedragsverandering en coaching
- 9.1 Coaching van voedingsgewoonten
- 9.2 Fasen van gedragsverandering
- 9.3 Stappenplan en strategie
- 9.4 Patronen, gedachten en gewoonte
- 9.5 Communicatiemodellen
- 9.6 Communicatiestijlen
10. Bedrijfsplan
- 10.1 Bedrijfsplan
- 10.2 Propositie en elevatorpitch
- 10.3 Marktonderzoek en Swot-analyse
- 10.4 9-punts-businesscanvas
- 10.5 Ondernemersvorm
- 10.6 De begroting
- 10.7 Factureren
- 10.8 Offertes
- 10.9 Financiele administratie
11. Het geven van een workshop, lezing of cursus
- 11.2 Leerstijlen
- 11.3 De elementen van een lezing, workshop of cursus
- 11.4 Didactische werkvormen
- 11.5 Het opzetten van een workshop of training
- 11.6 Groepsdynamiek
- 11.7 Agressie en conflicten
- 11.8 omgaan met klachten
- 11.9 Evalueren
12. Casuistiek