Word nu

Bewegingsdeskundige Reuma en Fitness

Help mensen met reuma in beweging te komen en te blijven, 

voor een betere gezondheid

Data en inschrijven


Waarom NL ACTIEF Bewegingsdeskundige Reuma en Fitness?

NL ACTIEF 

Preventiecentrum

Deze opleiding geeft sportcentra de unieke kans om nieuwe doelgroepen aan te spreken en zich te kunnen onderscheiden van de concurrentie.

Betere gezondheid

Bij klanten wordt gestreefd naar het behalen en/of in stand houden van de beweegnormen, het verhogen van de algemene fitheid en het reduceren van de vetmassa om zo het risico op beïnvloedbare risicofactoren te bestrijden.

FITNED.nl niveau 4+

Deze cursus is een FITNED.nl niveau 4+ specialisatie en leidt op om beweegadviezen te kunnen geven aan mensen meteen vorm van reuma.

In Nederland hebben méér dan 2 miljoen mensen een vorm van reuma. 

Pijn, vermoeidheid en stijfheid in spieren en gewrichten zorgen ervoor dat zij geremd worden in hun activiteiten. ReumaNederland wil in samenwerking met NL Actief zoveel mogelijk mensen met reuma de mogelijkheid geven om gewoon mee te kunnen doen aan fitness en de voordelen van bewegen te kunnen ervaren.

Wat kan ik met deze opleiding?

Met de juiste beweegadviezen help jij je client op de goede weg

Deze cursus is een niveau 4+ specialisatie en leidt op om beweegadviezen te kunnen geven aan mensen met een vorm van reuma. Deze zijn ontwikkeld in een samenwerking met experts op het gebied van Reuma. Deze experts zijn door de projectgroep, samen met ReumaNederland, bij elkaar gebracht om te komen tot een document dat achtergrondinformatie geeft over de effecten van bewegen met een vorm van reuma. Dit kennisdossier en het hiervan afgeleide document ‘begeleidingsprotocol’ is vertaald naar deze opleiding.

Passend beweegadvies voor elke klant

Een Bewegingsdeskundige Reuma en Fitness werkt volgens een afgesproken protocol waarin metingen en persoonlijke programma’s vastgelegd zijn om klanten optimaal te begeleiden. Deze begeleiding kan individueel en in groepsverband worden uitgevoerd.

Op weg naar een betere gezondheid

Uitgangspunt is dat mensen met een vorm van reuma de beweegnormen behalen en/of in stand houden, hun algemene fitheid verhogen en hun kwaliteit van leven op een plezierige en veilige wijze verbeteren. Gedragsmatige en psychologische aspecten zijn uiteraard van het grootste belang om mensen in beweging te brengen. Er is echter bewust gekozen om in het kennisdossier en opleiding de nadruk te leggen op de fysiologische effecten van inspanning op de gezondheid.

NLactief Preventiecentrum

Een Preventiecentrum werkt samen met huisartsen, fysiotherapeuten, diëtisten en met de gemeente. Deze partners in zorg verwijzen door naar de NL Actief Preventiecentra, omdat ze weten dat die de juiste zorg leveren en de professionals over de juiste kwalificaties beschikken. Met andere woorden: bij een NL Actief Preventiecentrum is deze doelgroep in goede handen. Niet alleen als het gaat om sporten en bewegen, maar ook om het brede pallet van gezonde leefstijl: bewegen, slaap, voeding, ontspanning, balans in mentale belastbaarheid.

Inhoud van de opleiding

 • Wat is reuma?
 • Het ontstaan van vormen van reuma
 • Wat zijn de klachten?
 • Hoe wordt de diagnose gesteld?
 • Wat is het verloop?
 • Wat zijn de behandelingen?
 • Behandelaars
 • Reumatoïde artritis
 • Artrose
 • Fibromyalgie (widespread pain syndrom)
 • Axiale spondyloartritis
 • Effect van sport en bewegen
 • Beweegadvies
 • Grenzen
 • Oefeningen voor soepelheid en kracht
 • Licht intensief bewegen voor ontspanning
 • Matig intensief bewegen, weinig belastend, wel effectief
 • Intensief bewegen
 • Intake en testen
 • Uitsluiting van het beweegprogramma
 • Beweeg en/of trainingsprogramma
 • Medische risico’s en/of beperkingen
 • Algemene doelstelling, differentiatie naar verschillende groepen
 • Actieve fase, herstelfase na acute fase (opvlamming), stabiele fase
 • Persoonlijke beweegdoelstellingen en/of trainingsdoelstellingen
 • Lange en korte termijnplanning, trainingsvormen
 • Het trainingsprogramma
 • Afbreken en bijsturen van een trainingsprogramma
 • Leefstijl
 • Coaching
 • Motivatie van de deelnemer
 • Blessurepreventie
 • Fysiek testen
 • Procedures en protocollen

Enkele docenten uitgelicht

Miriam Sanders

Miriam Sanders (Msc. Bewegingswetenschappen en Msc. Gezondheidswetenschappen) is één van de hoofddocenten bij Opleidingen 2000. Miriam is een bevlogen gezondheids- en bewegingswetenschapper en een enthousiaste autoriteit op het gebied van onderwijs, inspanningsfysiologie, functionele anatomie, pathologie, persoonlijke coaching en voeding. Haar aanpak is no-nonsense, direct, wetenschappelijk onderbouwd en up-to-date.

Dennis den Dulk

Dennis heeft meer dan 20 jaar ervaring. 

Hij is fysiotherapeut, medisch trainer en doelgroepenspecialist en verzorgt daarom meerdere verschillende opleidingen bij ons.

Cursisten raken direct door hem geïnspireerd.

Vandaag leren, morgen aan de slag.

Praktische Opleidingsgegevens

Doelgroep: Trainers en andere gezondheidsdeskundigen die in aanraking komen met deze groep klanten en daarmee fysieke activiteiten willen gaan ondernemen of hen daarin willen adviseren, zoals fitnesstrainers, personal trainers, beweegconsulenten, gewichtsconsulenten, voedingsspecialisten, zorgprofessionals, praktijkondersteuners etc.
Voorkennis/opleiding als trainer/beweegleider op niveau 3 of bij voorkeur niveau 4 is nodig om de stof uit deze opleiding te kunnen volgen.

Omvang: 2 Lesdagen van 9.30 tot 16.00 uur

Stage: Niet van toepassing

Praktijkopdracht: Maken van een portfolio (casus)

Kosten: 2 maandelijkse termijnen van €160,-

Bij eenmalige betaling ontvang je €25,- korting.

Examenkosten: Inbegrepen. Theorie-examen en beoordeling portfolio (casus).

Examendata: Je bepaalt bij Opleidingen 2000 zelf wanneer je examen doet. Bekijk hier de mogelijke examendata.

Diplomering: Zonder examen ontvang je een deelnamecertificaat. Bij slagen voor het theorie-examen ontvang je van Opleidingen 2000 het diploma Bewegingsdeskundige Reuma en Fitness. Cursisten met een NLactief / Fit!vak Fitnesstrainer-B niveau 4 (FB) en/of FITNED niveau 4 registratie ontvangen een NLactief certificaat niveau 4+.

Cursusmateriaal inbegrepen

Bij al onze opleidingen zijn cursusmaterialen bij de prijs inbegrepen. Deze ontvang je bij klassikale lessen in de eerste les. Bij online opleidingen ontvang je deze per post.

Schrijf je hier in!

2 maandelijkse termijnen van €160,-

Bij eenmalige betaling ontvang je €25,- korting.

On demand

Start direct

Kies je eigen planning

Live Online

Woensdag

Dag 1  22-05-2024

Dag 2  29-05-2024

Live Online

Zondagen

Dag 1  23-06-2024

Dag 2  30-06-2024

Live Online

Zaterdagen

Dag 1  19-10-2024

Dag 2  26-10-2024

Schrijf je hier in!

2 maandelijkse termijnen van €160,-

Bij eenmalige betaling ontvang je €25,- korting.

These slides will be slide-able on the live version of your page!

Oud-Cursist Arjan Niemeijer aan het woord

De diversiteit aan klachten en cliënten is iets wat ik erg leuk vind aan mijn werk, geen dag is hetzelfde en je weet nooit wat je tegenkomt. Het feit dat je daadwerkelijk iets voor iemand kan betekenen in het dagelijks leven of activiteiten en\of participatie niveau is erg bevredigend. Ik heb met name veel gehad aan de inhoudelijke kennis over de aandoening en de risico’s die hierbij komen kijken. De wetenschappelijke blik waarmee gekeken wordt naar de behandelingen en risico’s vind ik erg sterk. Dit maakt dat je als cursist verder nadenkt en verder kijkt dan alleen het aangeboden lesmateriaal. Ben je een fitness instructeur en wil je jouw kennis omtrent verschillende pathologen vergroten, dan is de opleiding bewegingsdeskundige uitstekende keuze.

Arjan Niemeijer

(Care 4 Measure)

Oud-Cursist Shareen Richardson aan het woord

Ik krijg veel energie om mensen te begeleiden door hen een zo gezond mogelijke leefstijl te geven. Bij deze opleiding is het voornamelijk blijven hangen dat zolang je geen type 1 hebt je nog van deze problemen af kunt wanneer je "gewoon" een aantal dingen aanpast in je leefstijl. Door inzichten uit deze opleiding heb ik zo al veel mensen kunnen helpen. Daar doe ik het voor.

Shareen Richardson 

(Shark Fit & Vitaal)

 • Oud-Cursist Glenn Nijhuis aan het woord

  Beweegdeskundige Prediabetes vond ik ten eerste interessant, omdat het een voorwaarde was om een Fit!vak / NL ACTIEF Preventiecentrum te worden. Daarnaast hebben al meer dan 1 miljoen mensen Diabetes waardoor dit een steeds grotere doelgroep word. Tijdens de opleiding heb ik veel gehad aan de richtlijnen om deze mensen goed te begeleiden.

  Glenn Nijhuis

  Sportcentrum De Plataan

 • Fitvak opleiding Diabetes mellitus

  Fitvak opleiding Diabetes mellitus

  Wil jij deskundige worden?

  Ja, ik schrijf me direct in! 

   

  Wist jij dit van Opleidingen 2000?

  Eerlijke Prijzen

  Wij hanteren All-in prijzen, dus geen extra kosten voor materialen, examens, administratie, inschrijving etc, maar eerlijke All-in prijzen.

  Kosteloos inhalen / herhalen van lessen

  Wist je dat je bij Opleidingen 2000 gratis lessen in kunt halen die je hebt gemist? Je kunt zelfs lessen kosteloos herhalen als je bijv de lesstof moeilijk vindt of extra wilt oefenen voor een (her)examen.

  Bepaal zelf

  wanneer je

  examen doet

  Wist je dat je bij Opleidingen 2000 zelf bepaalt wanneer je examen doet, wanneer jij er klaar voor bent? Natuurlijk geven wij advies, maar wil je iets langer doen over het studeren van de lesstof dan is dat geen enkel probleem. De cursist staat centraal! Bekijk hier de examendata.

  Slagingsgarantie

  Wist je dat je bij Opleidingen 2000 slagingsgarantie hebt? Door kwalitatieve docenten, gericht oefen- en lesmateriaal en onbeperkt lessen herhalen tot je geslaagd bent zorgt al voor een extra hoog slagings% bij het eerste examen! Maar herexamens nemen we gratis voor je af, zodat je zeker bent van slagen!