Infographics beweegrichtlijnen uitgebreid en vernieuwd
26 september 2024 

Infographics beweegrichtlijnen uitgebreid en vernieuwd

Bron: Kenniscentrum Sport en Bewegen

De beweegrichtlijnen adviseren hoeveel beweging nodig is voor een goede lichamelijke en mentale gezondheid. Daar valt nog een wereld te winnen: in 2023 voldeed namelijk slechts 45,1% van de Nederlanders van vier jaar en ouder aan de beweegrichtlijnen. En dat terwijl voldoen aan de beweegrichtlijnen het risico verlaagt op onder meer chronische ziekten zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, en depressieve symptomen. Help jij vanuit jouw rol als professional anderen meer bewegen? Gebruik de beweegrichtlijnen als leidraad. Deze infographics zijn onlangs vernieuwd en uitgebreid, daarmee is het makkelijker om patiënten of cliënten uit te leggen hoe ze aan de beweegrichtlijnen voldoen.

Uitbreiding en vernieuwing infographics

De beweegrichtlijnen zijn in 2017 opgesteld door de Gezondheidsraad en gelden nog steeds. Om deze beweegrichtlijnen op een begrijpelijke manier aan anderen uit te kunnen leggen, zijn er destijds infographics en een A1 poster ontwikkeld. Deze zijn nu vernieuwd en uitgebreid. Ook zijn er specifieke infographics voor jeugd en senioren ontwikkeld, en heeft de boodschap ‘voorkom veel en langdurig stilzitten’ een nadrukkelijkere plek gekregen op de infographics en poster.

Overzicht intensiteit per beweegactiviteit

Een andere uitbreiding is het overzicht van verschillende beweegactiviteiten ingedeeld per mate van intensiteit. Onderdeel van de beweegrichtlijn voor volwassenen is bijvoorbeeld minimaal 2,5 uur matig of zwaar intensief bewegen. Maar wat is nu matig of zwaar intensief? Deze vraag speelde regelmatig bij professionals. Met het nieuwe overzicht krijg je een beter beeld van activiteiten die kunnen bijdragen om te voldoen aan de beweegrichtlijnen.

Gebruik de beweegrichtlijnen toolkit

In de beweegrichtlijnen toolkit vind je praktische handvatten om jou op weg te helpen tijdens gesprekken met cliënten, presentaties aan collega’s of als voorlichtingsmateriaal in de wachtkamer. Naast de infographics vind je er ook de losse afbeeldingen en enkele animatievideo’s.

Klik hier voor de Beweegrichtlijnen Toolkit


Over de schrijver
Reactie plaatsen