FAQ – Meest gestelde vragen STAP-Budget
06 februari 2023 

FAQ – Meest gestelde vragen STAP-Budget

FAQ – Meest gestelde vragen STAP-Budget

STAP-budget voor scholing en ontwikkeling. Leven Lang Ontwikkelen.

Hieronder vind je eerst de uitgebreide werkwijze om het STAP Budget aan te vragen. Daaronder volgen de meest gestelde vragen over het STAP- Budget. Heb jij nog vragen? Stel ze hierhttps://opleidingen2000.nl/contact/

Stap 1: Aanmelden op opleidingen2000.nl: Meld je eerst bij Opleidingen 2000 aan voor een opleiding, cursus of training. Je doet dat op de pagina van de opleiding. OPLEIDINGSPRIJS TOT EN MET €999,-: Gebruik kortingscode STAPBUDGET
 Er wordt dan 100% van de opleidingskosten af gehaald. Je betaalt zelf niets en je vraagt daarna bij het UWV je STAP-budget aan. Na goedkeuring betaalt het UWV jouw opleidingskosten rechtstreeks aan ons.

OPLEIDINGSPRIJS VAN €1000,- EN HOGER: Gebruik kortingscode STAP1000
 Er wordt dan €1000,- van de opleidingskosten afgehaald. Je betaalt zelf het bedrag boven de €1000,- en je vraagt daarna bij het UWV je STAP-budget aan. Na goedkeuring betaalt het UWV de €1000,- rechtstreeks aan ons.

Stap 2: Eventuele factuur voldoen: Het maximale bedrag voor de subsidie bedraagt €1000,-. Is jouw opleiding duurder dan €1000,- dan ontvang je een factuur voor het resterende bedrag. Dit bedrag dien je zelf al te voldoen. Mocht jouw STAP-aanvraag achteraf niet goedgekeurd worden, dan kun je je aanmelding doorschuiven naar een volgende periode, het bedrag zelf voldoen (hier hebben wij een soepele betalingsregeling voor) of je kunt vanzelfsprekend annuleren.

Stap 3: Ontvang het STAP-aanmeldingsbewijs: Je ontvangt dan binnen enkele dagen van ons per mail jouw STAP-aanmeldingsbewijs. Dit bewijs is een pdf-bestand dat je tijdens jouw aanvraag moet uploaden. Zorg dus dat je dit STAP-aanmeldingsbewijs beschikbaar hebt staan op het apparaat waarmee je de aanvraag gaat doen.

Stap 4: Aanvragen STAP-budget: Het is belangrijk dat je aanvraag voor het STAP-budget bij UWV in het juiste tijdvak gebeurt. De opleiding waarvoor je je aanmeldt, moet starten na 4 weken van je aanvraag en binnen 3 maanden na afloop van het tijdvak waarin je STAP-budget aanvraagt. Bijvoorbeeld: Aanvraagperiode: 28 februari 2023* t/m 30 april 2023.
 Eerst mogelijke startdatum: 28 maart 2023 (4 weken na 28 februari 2023)
 Laatst mogelijke startdatum: 30 juli 2023 (3 kalendermaanden na 30 april 2023).

Ga op de eerste dag van de aanvraagperiode om 10.00 uur naar het STAP-portaal van UWV op https://stapuwv.nl, vraag een STAP-budget aan en upload het aanmeldingsbewijs. Je ontvangt van het UWV binnen 4 weken de uitslag van jouw aanvraag. Als jouw aanvraag niet goedgekeurd zou worden, kun je de aanmelding bij Opleidingen 2000 ook kosteloos annuleren of je betaalt de opleiding zelf, hiervoor hebben wij soepele betalingsregelingen.

Stap 5: STAP-budget wordt uitbetaald: Na goedkeuring van het UVW wordt het STAP-budget als voorschot uitbetaald aan ons en kun je beginnen met jouw opleiding.

Stap 6: Start opleiding, cursus of training: Na goedkeuring kun je beginnen met de lessen van jouw opleiding en krijg je het cursusmateriaal toegestuurd.

Stap 7: Controle door het UWV: Binnen 3 maanden na afloop van de opleiding, cursus of training controleert UWV of de scholing is afgerond en of aan alle verplichtingen voor de subsidieregeling is voldaan. Om je recht op STAP-subsidie te behouden, moet je voldoende studievoortgang hebben geboekt. Opleidingen 2000 levert hierover verplicht informatie aan bij UWV. Je moet voldoende studievoortgang hebben geboekt. Kort gezegd betekent dit het behaald hebben van jouw diploma of certificaat en/of minimaal 80% van de opleiding gevolgd hebben. Voldoe je achteraf niet aan de voortgangseis, dan kan het UWV besluiten om de subsidie terug te eisen en dien je de opleidingskosten alsnog zelf te betalen.

FAQ – Meest gestelde vragen STAP-Budget

1. Wat betekent STAP-budget?

STAP budget betekent letterlijk budget STimulering Arbeidsmarkt Positie vanuit de overheid. Met het STAP-budget kan subsidie worden aangevraagd om scholing te financieren. De subsidieregeling STAP-budget is in de plaats gekomen van het systeem van fiscale aftrek van scholingskosten dat per 1 januari 2022 is afgeschaft, maar is gebaseerd op een andere systematiek.
Werkenden en werkzoekenden kunnen een STAP-budget van maximaal € 1.000 per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Deze subsidie kan gebruikt worden voor een training, cursus of opleiding.

2. Wie komt in aanmerking voor stap-budget? Wat zijn de voorwaarden?

Voorwaarden STAP-budget:
- Je moet tenminste 18 jaar zijn en de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet bereikt hebben.
- Je moet een burger van de Europese Unie of een partner van een EU-burger zijn.
- Je mag geen andere onderwijs gerelateerde financiering of tegemoetkoming, zoals studiefinanciering, ontvangen.
- Je mag maar 1 keer per kalenderjaar een opleiding volgen waarbij je STAP-budget subsidie hebt ontvangen of aangevraagd.
- Het STAP-budget mag niet op zijn bij het UWV.
- De training of opleiding die je wilt volgen moet geregistreerd staan in het scholingsregister van DUO. Alle opleidingen van Opleidingen 2000 staan geregistreerd in het scholingsregister van DUO.

3. Hoe vaak mag je stap-budget aanvragen?

Per kalenderjaar kun je 1 keer STAP-budget van maximaal 1.000 euro toegekend krijgen voor 1 STAP-opleiding.

4. Hoeveel STAP budget is er nog beschikbaar?

In 2023 is er voor de subsidieregeling STAP-budget 170 miljoen euro beschikbaar verdeeld over 5 aanvraagtijdvakken. Of er in de desbetreffende periode nog budget beschikbaar is, kun je zien op https://.stapuwv.nl

5. Op welke data kan ik stap-budget aanvragen?

Elke 2 maanden start een nieuwe periode waarin u STAP-budget kunt aanvragen.
De STAP-aanvraagtijdvakken in 2023:
10.00u 28 februari - 30 april
10.00u 1 mei - 2 juli
10.00u 3 juli - 3 september
10.00u 4 september - 31 oktober
10.00u 1 november - 31 december
Op 28 februari 2023 start dus het eerstvolgende STAP-aanvraagtijdvak.
Wees er dan op tijd bij, want op=op. Vraag je op 28 februari 2023 STAP-budget aan?
Dan mag je opleiding niet eerder starten dan op 28 maart 2023 en uiterlijk op 28 oktober 2023.

6. Kan ik ook misgrijpen als ik STAP budget aan wil vragen?

Ja. De overheid werkt met het op=op principe. Uit ervaring weten we dat het beschikbare budget binnen enkele uren al opgeraakt. Zorg dus dat je op de desbetreffende dag ruim vóór 10.00 uur gereed zit achter je pc om direct in te loggen op https://www.stapuwv.nl/login. Klik op Aanvragen STAP-budget en ververs je browser niet meer. Wanneer het beschikbare budget voor een aanvraagperiode op is, kun je de volgende periode opnieuw een aanvraag doen.

7. Kun je ook STAP-budget met terugwerkende kracht aanvragen?

Nee, dat kan niet. Je kunt dus geen subsidie krijgen voor een cursus of opleiding waar je al aan begonnen bent of hebt afgerond.

8. Welke opleidingen kan ik bij Opleidingen 2000 volgen met het STAP-budget?

Alle opleidingen en cursussen van Opleidingen 2000 voldoen aan de eisen van het STAP Budget.

9. Welke kosten vallen onder het STAP budget?

Het STAP budget is maximaal 1.000 euro, inclusief btw, per persoon. Het budget kan ingezet worden voor allerlei vormen van ontwikkeling, zoals opleidingen, cursussen en trainingen, inclusief bijbehorende leermiddelen en beschermingsmiddelen.

10. Kan ik meerdere opleidingen volgen met het STAP-budget?

Nee, je kunt per jaar voor één opleiding STAP-budget aanvragen. Het is niet mogelijk om meerdere opleidingen met STAP-subsidie te volgen, ook niet als de scholing minder kost dan € 1.000,00.

11. Is het STAP- budget een lening?

Het STAP-budget is een gift. Het budget wordt eerst als voorschot toegekend en direct uitbetaald aan de opleider. Na het afronden van de scholing kan de opleider het Bewijs van Deelname uploaden in het STAP Opleidersportaal.

12. Is het STAP Budget ook geldig voor Online of On Demand opleidingen?

Ja, het STAP Budget is geldig op alle opleidingen van Opleidingen 2000. Klassikaal, Online en On Demand.

13. Hoe ontvang ik het STAP-aanmeldingsbewijs?

Meld je aan voor een opleiding op een opleidingspagina op opleidingen2000.nl. Je krijgt na aanmelding een digitaal STAP-aanmeldingsbewijs van Opleidingen 2000. Ga op de aangegeven datum naar het STAP-portaal, vraag het STAP-budget aan en upload het aanmeldingsbewijs. Na goedkeuring van het UWV wordt het STAP-budget als voorschot uitbetaald aan de opleider.

14. Krijg ik maar 1000 euro vergoed van de Vitaalcoach opleiding?

Ja dat klopt. De Vitaalcoach opleiding is echter een verzameling van meerdere opleidingen. Je kunt jezelf dus ook 1 keer per jaar voor deze opleidingen apart inschrijven, zodat je elk jaar weer gebruik kunt maken van het STAP-Budget.

15. Wat zijn in het kort de stappen die ik moet nemen als ik gebruik wil maken van het STAP Budget?

1. Inschrijven voor een opleiding op een opleidingspagina van opleidingen2000.nl.
2. Je ontvangt daarna van Opleidingen 2000 het STAP-aanmeldingsbewijs.
3. Ga op de eerste dag van de aanvraagperiode om 10.00 uur naar het STAP-portaal van UWV op https://stapuwv.nl, vraag een STAP-budget aan en upload het aanmeldingsbewijs.
4. Binnen 4 weken ontvang je dan van UWV de uitslag van jouw aanvraag.
5. Opleidingen 2000 begeleidt jou hierna verder met het starten en volgen van de opleiding.

16. Kan iemand STAP-budget krijgen als de werkgever of een andere partij ook meebetaalt?

Met het STAP-budget kunnen de volledige scholingskosten worden gefinancierd tot een bedrag van € 1000. Een aanvulling vanuit de werkgever of een andere partij is mogelijk, maar vooralsnog alleen voor scholing die duurder is dan € 1000. Een rekenvoorbeeld: voor een opleiding met totale kosten van € 1600 kan voor € 1000 aan STAP-budget worden aangevraagd en voor het resterende bedrag van € 600 is een werkgeversbijdrage mogelijk of anders een eigen bijdrage.

17. Wat is het scholingsregister?

Het scholingsregister is een register waarin de scholingsactiviteiten zijn opgenomen waarvoor STAP-budget kan worden aangevraagd. Er kan uitsluitend STAP-budget worden aangevraagd voor scholingsactiviteiten die in het scholingsregister staan. Het scholingsregister wordt ontwikkeld en beheerd door DUO. Alle opleidingen van Opleidingen 2000 voldoen aan de voorwaarden van het scholingsregister.

Heb jij nog vragen? Stel ze hierhttps://opleidingen2000.nl/contact/

Over de schrijver
Reactie plaatsen