TOP 20 Fitnesstrends 2023 Wereldwijd - ACSM

TOP 20 Fitnesstrends 2023 Wereldwijd - ACSM

Worldwide Survey of Fitness Trends for 2023

Thompson, Walter R. Ph.D., FACSM


1. Draagbare technologie. Draagbare technologie omvat fitness-trackers, slimme horloges, hartslagmeters en GPS-trackers en omvat fitness- en activiteitentrackers die hartslag, calorieën, zittijd, slaap en nog veel meer kunnen volgen. Draagbare technologie is de nummer 1 trend sinds de introductie ervan in het onderzoek in 2016, behalve in 2018 (#3) en 2021 (#2). Deze apparaten worden gebruikt als stappenteller en hartslagmeter en kunnen de lichaamstemperatuur, calorieën, zittijd, slaaptijd en nog veel meer bijhouden. Aanvankelijk was er een kwestie van de nauwkeurigheid van draagbare technologie, maar deze problemen lijken te zijn opgelost. Nieuwe innovaties zijn onder meer bloeddruk, zuurstofverzadiging, lichaamstemperatuur, ademhalingsfrequentie en elektrocardiogram.

2. Krachttraining met losse gewichten. Deze activiteit richt zich op de juiste beweging en tiltechniek en omvat het gebruik van halters, halters en/of kettlebells om de spierconditie te verbeteren of te behouden door herhalingen, sets, tempo, belasting en trainingsselectie te manipuleren om specifieke spierfitnessdoelen te bereiken. Enquêtes die vóór 2021 zijn uitgevoerd, bevatten een categorie die wordt beschreven als "krachttraining". Die beschrijving was vastbesloten te breed te zijn; daarom werd krachttraining in 2020 geherdefinieerd ten gunste van de meer specifieke krachttraining met losse gewichten. Inbegrepen in deze categorie zijn losse gewichten, barbells, kettlebells, dumbbells en medicine ball-lessen. Trainen met losse gewichten kwam binnen op #4 voor 2020 en zakte naar #8 voor 2021, daarna #4 voor 2022.

3. Body Weight Training/ Lichaamsgewichttraining. Een combinatie van meervoudig lichaamsgewicht en neuromotorische bewegingen met lichaamsgewicht als primaire weerstand definieert deze trend. Lichaamsgewichttraining gebruikt minimale apparatuur en ruimte, waardoor het een goedkope en functionele manier van trainen is. Lichaamsgewichttraining verscheen voor het eerst in de trendsenquête in 2013 (op #3) en was #2 voor 2017, #4 voor 2018 en #5 voor 2019 voordat het zakte naar #7 voor 2020 en vervolgens terugkeerde naar #3 voor 2021, vervolgens naar #8 voor 2022. Hoewel lichaamsgewichttraining al een lange tijd bestaat, verscheen het pas in 2013 als een enquêtetrendoptie omdat het pas populair werd (als een gedefinieerde trend) in sportscholen over de hele wereld in de afgelopen decennium.

4. Seniorensport/ Fitnessprogramma's voor oudere volwassenen. Dit is een trend die de nadruk legt op en inspeelt op de fitnessbehoeften van de babyboomer en oudere generaties. Mensen leven langer, werken langer en willen hun hele leven gezond en fysiek actief blijven. Deze trend keert terug nadat hij in 2007 in de top 10 stond (de #2 trend) en zakte naar #11 in 2017. In 2018 waren fitnessprogramma's voor oudere volwassenen de #9 trend, #4 voor 2019, #8 voor 2020, #9 voor 2021 en #11 in 2022. De babyboomers (en oudere generaties) hebben over het algemeen meer discretionair geld dan hun jongere tegenhangers, en fitnessclubs kunnen mogelijk profiteren van deze groeiende markt. Het veranderen van de sfeer (inclusief licht en soort muziek) van sportscholen om ouder-generatievriendelijker te worden tijdens de traditionele rustige tijden van de dag is het type trend dat lijkt aan te slaan in commerciële clubs.

5. Functionele fitnesstraining. Training om balans, coördinatie, functionele kracht en uithoudingsvermogen te verbeteren om activiteiten van het dagelijks leven te verbeteren. Oefenprogramma's weerspiegelen daadwerkelijke activiteiten die iemand overdag zou kunnen doen. Functionele fitheid verscheen voor het eerst op de enquête in de # 4-positie in 2007, maar viel terug naar # 8 in 2008 en # 11 in 2009. Het verscheen opnieuw in de top 10 voor 2010 op # 7 en in 2011 als # 9. In 2012 was functionele fitheid de #10 trend en stond op nummer 8 voor 2014, maar daalde tot #14 voor 2021 en voor 2022. Deze trend richt zich meestal op het gebruik van krachttraining om essentiële balans, coördinatie, spierkracht en uithoudingsvermogen te verbeteren om activiteiten van het dagelijks leven te verbeteren, typisch voor oudere volwassenen, maar ook in klinische populaties.

6. Buitenactiviteiten. Deze trend stelt gezondheids- en fitnessprofessionals in staat om meer buitenactiviteiten aan te bieden, zoals groepswandelingen, fietstochten of georganiseerde wandelingen. Activiteiten kunnen korte evenementen zijn, evenementen van een dag of geplande meerdaagse excursies, samen met ECO-uitdagingen zoals stand-up paddleboards, kajakken, mountainbiken en wandelen door het achterland. Misschien zijn er vanwege de COVID-19-beperkingen de laatste tijd meer buitenactiviteiten populair geworden. Voor 2021 stonden buitenactiviteiten op nummer 4 en voor 2022 op nummer 3. Deelnemers ontmoeten elkaar in een plaatselijk park, wandelgebied of op een fietspad, meestal met een aangewezen leider. Deze trend voor gezondheids- en fitnessprofessionals om buitenactiviteiten voor hun klanten aan te bieden, begon in 2010. In dat jaar stonden buitenactiviteiten op nummer 25 in het jaarlijkse onderzoek en in 2011 op nummer 27.

7. Intervaltraining met hoge intensiteit (HIIT). Deze trainingsprogramma's omvatten doorgaans herhaalde perioden van intensieve training (>80% hartslag max), gecombineerd met rustperiodes. Intervaltraining met hoge intensiteit kan worden toegepast op een verscheidenheid aan trainingsactiviteiten. Hoewel het deel uitmaakte van het onderzoek als een mogelijke trend vóór 2013, maar niet in de top 20 stond, stond HIIT op nummer 1 in het onderzoek voor 2014 en 2018 en bleef het tussen 2014 en 2021 elk jaar in de top vijf staan (#5); voor 2022 viel HIIT echter voor het eerst uit de top vijf, naar #7, en blijft op #7 voor 2023. Er zijn verschillende HIIT-formaten, waaronder dumbbells, barbells, sprinten, fietsen, lichaamsgewicht en trap- klimmen.

8. Trainen om af te vallen. Deze trend omvat programma's voor gewichtsverlies met een trainingsprogramma. Het koppelen van fysieke activiteit en lichaamsbeweging aan diëten en kooklessen kan extra voordelen opleveren. Misschien vanwege de quarantaine opgelegd door COVID-19 en de resulterende waargenomen (of echte) gewichtstoename, maakte lichaamsbeweging voor gewichtsverlies een comeback in 2022 (#5). De meeste dieetprogramma's raden aan om een vorm van een oefenprogramma op te nemen in de dagelijkse routine van caloriebeperking, waarbij het calorieverbruik van fysieke activiteit wordt opgeteld bij de vergelijking. Oefening voor programma's voor gewichtsverlies is sinds het begin van het onderzoek een trend in de top 20. In 2009 stond lichaamsbeweging voor gewichtsverlies zo laag als # 18 voordat het weer populair werd in 2015. Vanaf 2016 begon deze trend op de lijst te dalen naar een dieptepunt van # 16 voor 2021.

9. Gecertificeerde fitnessprofessionals in dienst nemen. De nadruk wordt gelegd op het belang van het inhuren van gecertificeerde gezondheids- en fitnessprofessionals die educatieve programma's en volledig geaccrediteerde gezondheids-/fitnesscertificeringen hebben voltooid. Deze trend debuteerde op #6 in 2019 en zakte vervolgens naar #10 voor 2020 en stond op #13 voor zowel 2021 als 2022. Het belang van het inhuren van gecertificeerde gezondheids- en fitnessprofessionals via educatieve programma's en geaccrediteerde certificeringsprogramma's is een gestage trend gebleven. Meer certificeringsprogramma's zijn geaccrediteerd door de National Commission for Certifying Agencies, waardoor werkgevers gemakkelijk toegang hebben tot certificeringsvalidatie via de United States Registry of Exercise Professionals en de International Confederation of Registers for Exercise Professionals. Sommige nationale certificeringsorganisaties, zoals ACSM, eisen een diploma van een geaccrediteerd programma van een Commission on Accreditation of Allied Health Organizations om in aanmerking te komen.

10. Persoonlijke training. Persoonlijke training omvat het stellen van doelen, fitnessbeoordeling en het programmeren van oefeningen met een trainer in een-op-een-instellingen. Personal trainers geven instructie over oefentechniek, bewaken verbetering en voortgangstrainingen bij elke ontmoeting met de klant en op basis van de voortgang van de klant. Een-op-een training blijft een sterke trend nu het beroep van personal training toegankelijker wordt online, in gezondheidsclubs, thuis en op het werk. Persoonlijke training omvat fitnesstesten en het stellen van doelen, waarbij de trainer een-op-een samenwerkt met een cliënt om trainingen voor te schrijven die specifiek zijn voor zijn of haar individuele behoeften en doelen. Sinds dit onderzoek voor het eerst werd gepubliceerd in 2006 (1), is persoonlijke training een top 10-trend geweest, met zelfs #3 in 2008 en 2009, en nu gedaald tot #10 voor 2023.

11. Core Training. Deze trend is training die de nadruk legt op het conditioneren van de stabiliserende spieren van romp, buik en rug. Kerntraining maakt gebruik van stabiliteitsballen, balanstrainers met halve bal, wiebelborden, schuimrollers, lichaamsgewicht en vrije gewichten. Core training stond tussen 2007 en 2010 in de top 10 van fitnesstrends, waar het op nummer 5 stond. Iets gedaald tot #6 voor 2011, #7 voor 2017 en #9 voor 2013, is het nu opnieuw populair geworden. Kerntraining was nummer 21 voor 2022, maar staat niet meer in de top 20 sinds 2018 toen het nummer 19 was. Het trainen van de kernspieren verbetert de algehele stabiliteit van de romp en brengt die over naar de extremiteiten, waardoor het individu kan voldoen aan de eisen van activiteiten van het dagelijks leven en voor de uitvoering van verschillende sporten die kracht, snelheid en behendigheid vereisen.

12. Circuittraining. Circuittraining is meestal een groep van ongeveer 10 oefeningen die achter elkaar en in een vooraf bepaalde volgorde worden voltooid. Elke oefening wordt uitgevoerd voor een bepaald aantal herhalingen of voor een bepaalde duur voordat een korte rustperiode wordt gevolgd en wordt overgegaan tot de volgende oefening. Circuittraining verscheen in 2013 (#18) voor het eerst in de top 20 trends en bezette in 2015 de #14 positie, een stijging van #15 in 2014. In 2016 was het trend #18 en #19 in 2017. Circuittraining stond niet in de top 20 van fitnesstrends voor 2021 of 2022, maar stond op nummer 17 voor zowel 2018 als 2020.

13. Sportscholen voor thuis. Sportscholen voor thuisoefeningen kunnen apparatuur gebruiken zoals weerstandsbanden, losse gewichten, cardioapparatuur of vele andere fitnessopties. Het kunnen solo- of familie-evenementen zijn en op zichzelf staand of samen met online lessen. Deze trend was een populair alternatief voor naar een sportschool gaan tijdens COVID-19 quarantaine. Thuisgymnastiek kan minimale apparatuur of dure loopbanden en fietsen gebruiken. Dit is het tweede jaar dat sportscholen voor thuis als een fitnesstrend zijn verschenen, maar zijn gedaald van # 2 voor 2022 naar # 13 voor 2023. Nu de wereld uit het isolement komt dat is opgelegd door de COVID-19-pandemie, zullen fabrikanten van homegyms grote stappen moeten maken aanpassingen, waaronder het verlagen van de prijs van apparatuur, om consumenten ervan te overtuigen dat thuisgymnastiek een betere optie is.

14. Groepstraining. Groepstraining omvat instructeurs die individuen lesgeven en leiden door middel van persoonlijke groepslessen (gedefinieerd als meer dan vijf deelnemers). Dit soort lessen zijn ontworpen voor verschillende fitnessniveaus en gebruiken een verscheidenheid aan apparatuur om vele vormen van lichaamsbeweging aan te leren, van cardio-gebaseerd en indoor fietsen tot dans- en steplessen. Pas in 2017 haalde groepstraining de top 20, verscheen op #6 gevolgd door #2 in 2018 en 2019 en zakte lichtjes naar #3 in 2020. Groepstraining daalde dramatisch naar #17 in 2021 en #20 in 2022. De dramatische daling in de trendsenquête voor 2021 en 2022 kan het gevolg zijn van sluiting van sportscholen of opgelegde mandaten om sociale bijeenkomsten te beperken.

15. Training is medicijn. Exercise is Medicine (EIM) is een wereldwijd gezondheidsinitiatief dat artsen en andere zorgverleners aanmoedigt om de beoordeling en behandeling van fysieke activiteit als standaardzorg op te nemen bij het opstellen van een behandelplan. Exercise is Medicine beveelt aan dat artsen patiënten doorverwijzen naar evidence-based oefenprogramma's en gekwalificeerde gezondheids- en fitnessprofessionals. Daarnaast erkent EIM gezondheids- en fitnessprofessionals als onderdeel van het zorgteam in hun lokale gemeenschap. Exercise is Medicine was de #7 trend in 2017, #12 in 2018, #10 in 2019, en sprong naar #6 in 2020 en #7 in 2021 voordat het terugviel naar #12 in 2022. Een nieuwe EIM-referentie is nu beschikbaar na voltooiing van een online cursus voor iedereen met minimaal een bachelordiploma in Exercise Science, Exercise Physiology of Kinesiology.

16. Leefstijlgeneeskunde. Leefstijlgeneeskunde bevordert gezond gedrag als basis voor medische zorg, ziektepreventie en gezondheidsbevordering. Voorbeelden van doelpatiëntgedragingen omvatten, maar zijn niet beperkt tot, het elimineren van tabaksgebruik, het verbeteren van het dieet, het verhogen van de fysieke activiteit, het matigen van alcoholgebruik en stress, en het versterken van sociale verbondenheid. Leefstijlgeneeskunde is de evidence-based praktijk van het helpen van individuen en hun families om gezond gedrag aan te nemen en vol te houden dat de gezondheid en kwaliteit van leven beïnvloedt. De enquêtecategorie van levensstijlgeneeskunde verscheen voor het eerst op #16 in 2020, #18 voor 2021, en was de #19 trend in 2022 voordat hij terugkeerde naar #16 voor 2023.

17. Yoga. Yoga kan individueel, in groepen en met of zonder live instructeur worden uitgevoerd door middel van vormen zoals power-, hot- of restorative yoga. Van de beginner tot de expert, instructievideo's, boeken en yogacertificeringen bieden geavanceerde technieken en oefeningen voor studenten op alle niveaus. Traditionele yoga omvat Hatha, Vinyasa, Ashtanga, Bikram en Iyengar, maar het heeft verschillende recentere versies gekregen en is nu beschikbaar als on-demand video's en boeken. Yoga verscheen voor het eerst in de top 10 van dit onderzoek in 2008, viel uit de top 20 in 2009, maar maakte een geweldige comeback in de onderzoeken van 2010 (#14) en 2011 (#11). Yoga staat op nummer 7, maar staat sinds 2010 in de top 20.

18. Licentieverlening voor fitnessprofessionals. Sommige beroepen in de Verenigde Staten en de rest van de wereld worden gereguleerd door licentiestatus. Deze trend ondersteunt de licentiestatus van fitnessprofessionals zoals personal trainers, inspanningsfysiologen en klinische inspanningsfysiologen. Mensen kunnen zichzelf bijvoorbeeld geen arts of verpleegkundige noemen zonder de juiste vergunning van de overheid te hebben, en op veel plaatsen geldt hetzelfde voor een fysiotherapeut of diëtist. Dit is een trend in de fitnessbranche om regulering van fitnessprofessionals na te streven. Licentieverlening voor fitnessprofessionals verscheen voor het eerst als een fitnesstrend in 2018 toen het op nummer 16 stond, vervolgens op nummer 18 in 2019 en op nummer 15 voor 2020, voordat het zich vestigde op nummer 19 voor 2021 en nummer 18 voor 2022.

19. Coaching op het gebied van gezondheid/welzijn. Deze trend maakt gebruik van een-op-eenbenadering en soms een kleine groep, waarbij de coach ondersteuning, het stellen van doelen, begeleiding en aanmoediging biedt. De gezondheids-/welzijnscoach richt zich op de waarden, behoeften, visie en korte- en langetermijndoelen van de cliënt met behulp van technieken voor gedragsverandering die de interventiestrategieën sturen. Eerdere enquêtes omvatten wellnesscoaching, maar voor de enquête van 2019 is de term 'gezondheid' toegevoegd, die deze trend beter beschrijft. Wellnesscoaching staat sinds 2010 in de top 20 van trends en werd vermeld als #17 in 2014, #13 in 2015 en 2016, #15 in 2017, #18 in 2018, #11 in 2019, #9 in 2020, #11 voor 2021 en #10 voor 2022. Dit is een trend die gedragswetenschap integreert in programma's voor gezondheidsbevordering en leefstijlgeneeskunde.

20. Mobiele trainingsapps. Deze apps zijn compatibel met de meeste mobiele apparaten en kunnen audio- en visuele aanwijzingen bevatten om te beginnen met bewegen wanneer u stilzit of wanneer u moet beginnen en stoppen met trainen. Er zijn verschillende bedrijven en merken die deze apps produceren, waaronder FitOn®, Adidas Training®, Map My Fitness®, Sworkit®, Daily Workout Fitness Trainer®, Aaptiv®, 8fit®, Fitify®, Asana Rebel®, Jefit®, Pacer®, MyFitnessPal®, Seven®, Gymshark®, Fitplan® en Nike Training Club®. Deze apps kunnen de voortgang in de tijd volgen, evenals honderden andere functionaliteiten, en zijn beschikbaar voor mobiele apparaten zoals iOS- en Android-apparaten. Mobiele oefenapps stonden op nummer 20 in de enquête van 2019, op nummer 25 in 2020, op nummer 12 in 2021 en op nummer 16 in 2022.

Het volledige originele rapport kun je als pdf hier bekijken.

Doe je voordeel met deze Fitness trends. De opleidingen van Opleidingen 2000 sluiten hierop aan.

Bekijk hier alle opleidingen van Opleidingen 2000: https://opleidingen2000.nl/alleopleidingen/

Over de schrijver
Reactie plaatsen