Wat is Pilates? Waarom Pilates? En wat is het verschil met yoga?
04 maart 2020 

Wat is Pilates? Waarom Pilates? En wat is het verschil met yoga?

Wat is Pilates?

Pilates is een bewegingsmethode welke is ontwikkeld door Joseph Pilates (1880-1967). Pilates is dé core-training als basis voor alle trainingen, sporten, dans en yoga. Joseph Pilates geloofde dat de ademhaling, houding en leefstijl van de mens de basis is van de gezondheid van de mens. ‘Breathing is the first act of life and the last’ Joseph Pilates. Hierdoor ontwikkelde hij een unieke serie fysieke oefeningen welke helpen bij het verbeteren van de houding, coördinatie, balans, kracht, flexibiliteit en ademhaling.

Wat de bewegingsmethode van Pilates bijzonder maakte, is dat Pilates er in geloofde dat elke beweging vanuit een centraal punt komt, namelijk je core, het centrum van je lichaam. Als je de spieren van je centrum goed aanspant, zou dat ten goede komen aan de gewrichten waardoor we minder last van slijtage krijgen. Een sterke kern geeft je met elke activiteit meer kracht en balans en vermindert het risico op blessures. Daarom is het zo goed om deze stabiliteit van je kern te trainen: het korset van spieren rondom je rug, buik en heup/bekken. Deze spieren gebruik je dagelijks bij vrijwel alles wat je doet.

Pilates noemde dat centrum, het ‘powerhouse’.

Powerhouse

Het powerhouse kun je omschrijven als alle spieren van je romp, met als belangrijkste spieren de transversus (de diepe dwarse buikspier), de bekkenbodemspier en rugspieren. Deze spieren houden de romp bij elkaar. Wanneer deze spieren op de juiste manier aangespannen worden, zal je meer kracht aan iedere beweging toe kunnen voegen en beweeg je op een veilige manier. Doordat het aanspannen van je powerhouse niet vanzelf gaat, kun je dit trainen bij Pilates.

Pilates is een Body & Mind methode. Door de basisprincipes toe te passen, zal de focus op je lijf en hoofd zijn, de concentratie zorgt voor de goede uitvoer van de oefeningen. Is dat niet aanwezig, heeft het meteen effect op de techniek en de oefening. Na een uur Pilates is je hoofd leeg en lichaam soepel en in balans.

Wat is de geschiedenis van Pilates?

Even een klein stuk over de oorsprong van Pilates. Pilates is dus een bewegingsleer ontwikkeld door Joseph Pilates (1880-1967). Pilates ontwikkelde zijn methode tijdens de Eerste Wereldoorlog met de bedoeling om het revalidatieprogramma voor oorlogsveteranen te verbeteren. Mede door zijn overtuiging dat geestelijke en lichamelijke gezondheid met elkaar verweven zijn, ontwikkelde hij oefeningen met de nadruk op gecontroleerde precieze bewegingen. Die moesten de gewonde soldaten helpen hun gezondheid terug te vinden en hun belangrijkste spieren te verstevigen. Later is de Pilates methode opgepakt door de professionele balletwereld. Het werd het een integraal onderdeel van de dansopleiding en dat is het altijd gebleven.

Aanvankelijk was de methode alleen bekend bij dansers, atleten en beroemde artiesten totdat de effecten van de training werden opgepikt door het grote publiek. Net als Yoga heeft Pilates verschillende vormen aangenomen, en zolang de principes worden gehandhaafd en gerespecteerd is dat niet erg.

De visie van Pilates draait om de balans en coördinatie tussen het fysieke, mentale en spirituele. Pilates noemde zijn methode ‘the art of controllogy’. Hij geloofde sterk in het principe dat je met je geest controle kunt krijgen over het functioneren van het lichaam.

“Fysieke fitheid is de eerste voorwaarde voor geluksbeleving” -Joseph Pilates.

Doelgroep Pilates

Pilates is geschikt voor iedereen, van jong tot oud. Het voordeel van Pilates is dat de methode zo gecontroleerd en overzichtelijk is, dat iedereen zich kan ontwikkelen in eigen tempo en niveau. Iedereen beweegt in de zone van de naaste ontwikkeling. Het mooie van Pilates is dat je je heel erg bewust wordt van je lichaam en de mogelijkheden en onmogelijkheden, ieder lichaam heeft zijn eigen talenten en eigen belemmeringen.

Iedereen kan Pilates beoefenen op zijn/haar eigen niveau, op elke leeftijd en ieder met zijn eigen doelstelling. De een komt om wat leniger te worden, de ander om zijn zwakke rug te versterken. Er zijn ook atleten die Pilates beoefenen om in hun eigen sport beter te kunnen presteren. En als je een blessure hebt of bijvoorbeeld rugklachten waarvoor je je rompstabiliteit meer moet trainen, dan is Pilates de beste keuze.

Waarom Pilates?

Pilates heeft veel voordelen, want je kan de principes van Pilates in elke andere training benutten. Maar ook voor het herstel van blessures of bij bijvoorbeeld rugklachten is Pilates bij uitstek geschikt omdat je heel gecontroleerd je spieren traint.

8 voordelen van de Pilatesmethode:

  • versterking buikspieren
  • stabilisatie van de wervelkolom
  • verbeterde houding
  • verbeterde balans; lichamelijk én geestelijk
  • verbeterde lenigheid
  • betere coördinatie
  • versterking zelfbewustzijn
  • soepelere bewegingen

Wat is het verschil tussen Pilates en yoga? En wat zijn de overeenkomsten?

Belangrijk om te weten is dat Pilates en Yoga geen concurrenten van elkaar zijn. Wanneer je Pilates doet, kun je er prima yoga naast gaan doen en andersom. Het zijn eigenlijk zusjes van elkaar.

Yoga en Pilates zijn beide bewegingsvormen die erg gefocust zijn op het bewust worden van het eigen lichaam. Houding en ademhaling zijn in beide bewegingsvormen de basis.

Yoga bestaat uit een reeks vaste houdingen, terwijl de bewegingen bij Pilates heel dynamisch zijn.

Bij yoga ligt de nadruk op het vinden van balans tussen lichaam en geest, terwijl bij Pilates de nadruk ligt op het juist uitvoeren van de oefeningen.

Yoga is een combinatie van bewegen en mediteren met als doel de eenwording van geest en lichaam. Je werkt aan je lichaam, maar je geest is net zo belangrijk.

Pilates is een methode waarbij de focus ligt op het verbeteren van je houding. Het is de ideale methode om van blessures af te komen. Het is meer een sport en minder gericht op verdieping van je geest.

Pilates wordt ook therapeutisch gebruikt. De therapie kan behulpzaam zijn bij revalidatie voor zieken en bij chronische aandoeningen. Het helpt bij het herstel van blessures en fysieke ongemakken. Wereldwijd gebruiken fysiotherapeuten de Pilates methode als aanvulling op de reguliere behandeling.

Wil jij Pilates trainer worden?

Wil jij Pilates leren geven? Wil jij mensen helpen om zich beter in hun lichaam te voelen en les leren geven volgende de authentieke Pilates Bewegingsmethode van Joseph Pilates? Volg dan de Opleiding Pilates Trainer van Opleidingen 2000.

Na de uitgebreide Pilates opleiding van Opleidingen 2000 ben je namelijk direct klaar om het werkveld in te gaan. Doordat er in de opleiding veel aandacht wordt besteed aan anatomie, didactiek, eigen techniektraining en het starten van je eigen onderneming, zul je de juiste vaardigheden ontwikkelen die je nodig hebt om een gevarieerd en professioneel lesaanbod aan te kunnen bieden. Denk hierbij aan: Pilatesmat 1, Pilatesmat 2, cursussen, Pilates voor ouderen, etc.

Door de feedback en intervisie die in de opleiding aan bod komen, krijg je handige tools die je meteen in de praktijk aan kunt bieden. Bekijk hier alle onderwerpen die tijdens de opleiding behandeld worden.

Pilates docente Miriam Martens

Miriam Martens (Msc. Bewegingswetenschappen en Msc. Gezondheidswetenschappen) is één van de hoofddocenten bij Opleidingen 2000. Miriam is een bevlogen gezondheids- en bewegingswetenschapper en een enthousiaste autoriteit op het gebied van onderwijs, inspanningsfysiologie, functionele anatomie, pathologie, persoonlijke coaching en voeding. Haar aanpak is no-nonsense, direct, wetenschappelijk onderbouwd en up-to-date. Op het gebied van Pilates heeft Miriam de docentenopleiding tot Mastertrainer op het gebied van Pilates, The Pilates Institute, London (Teach the teacher) gevolgd. Ze was presenter en mastertrainer bij Debbie Jenner en verantwoordelijk voor het schrijven van lesmateriaal, beoordelingscriteria, e.d.

Haar specialiteit was bekkeninstabiliteit (PPPP), functionele anatomie en inspanningsfysiologie.
Verder docent Expertisecentrum HvA (ESG). Opleiding tot Pilatesdocent ( HBO-niveau gelieerd aan HvA).
Zowel theoretisch als praktisch een erg sterke docente op het gebied van Pilates.

Pilates docente Roos Jegerings van Pilatesnl

De docente, Roos Jegerings, die deze opleiding geeft, heeft jarenlang gewerkt als groepslesdocent in de fitnesswereld, waarna ze zich is gaan ontwikkelen tot Pilatesdocent door de ene na de andere opleiding te volgen. Hierna is ze snel achter elkaar twee pilatesstudio’s gestart en heeft ze met vallen en opstaan een complete kennis en vaardigheid ontwikkelt welke ze over gaat dragen in de opleiding.

Naast haar werk als Pilatesdocent heeft ze jaren als docent voor de klas gestaan, waardoor ze didactiek en groepsdynamica als geen ander begrijpt en over kan dragen. Daarnaast heeft ze verschillende projecten en cursussen ontwikkeld en uitgevoerd op sportief en sociaal emotioneel gebied, waarbij het thema Body & Mind centraal staan.

Haar enthousiasme en no-nonsense houding maakt dat haar cursussen en opleidingen een prettige, gemakkelijke sfeer hebben, wat leren en ontwikkelen een stuk gemakkelijker maakt.

Meer informatie?

Wil jij meer weten over de Pilates opleiding van Opleidingen 2000? Bekijk dan hier de opleidingspagina. Hier vind je alle startdata, locaties, prijzen en de inhoud van de opleiding.

Pilates Docente Roos

Over de schrijver
Reactie plaatsen