Wat staan we er van te kijken hoe vaak een serieus wetenschappelijke bron, compleet uit zijn verband wordt gerukt en er weer volslagen onzin de wereld in wordt gegooid. Een plaatje wordt bekeken, iemand deelt het plaatje met een interessante kop en het wordt massaal opgepakt en klakkeloos gedeeld op social media. Vaak ook om een eigen mening kracht bij te zetten.
Een recent voorbeeld zullen we in deze blog aanhalen.
Overal op social media lees je nu dat Canada zuivel/ melk uit de voedingsrichtlijnen heeft gegooid.
“Canada schrapt zuivel uit de voedingsrichtlijnen”
“In Canada is melk voortaan niet meer gezond”
“Canada schrapt melk uit schijf van vijf”
“Canada komt met een betere schijf van vijf”
“Canada verwijdert melk uit de voedseldriehoek”
Op 22 januari jl. werden de nieuwe Canadese voedingsrichtlijnen gepubliceerd door Canada Health. En plots stonden de tijdlijnen van social media vol met reacties. Niet over de werkelijke inhoud. Maar omdat melk er uit was gehaald !
De voor- en tegenkampen van melk gaan uit hun dak. Positief en negatief.
Met slechts vijf minuten kijken bij de bron, zie je echter al meteen dat het helemaal niet waar is. Er staat geen glas melk op het voorbeeldplaatje. Dat klopt. Er staan zo veel producten niet op.
Maar low fat milk en low fat yoghurt staan gewoon in de guidelines als bron van eiwitten (bijv pagina 9 van de guidelines en andere pagina’s).
Bij de voedingspatronen met een verhoogd risico (pagina 44) staat zelfs ‘low in milk’ als risico genoemd. Een risico waar je prima wat aan kunt doen en je kunt natuurlijk zonder melk. Maar het is niet zo dat men melk afraadt.
Zuivel staat dus nog steeds in de voedingsrichtlijnen van Canada, maar er wordt wel geadviseerd vaker voor plantaardige eiwitten te kiezen. Precies zoals het Voedingscentrum ook adviseert!
De nieuwe Canadese richtlijnen bevatten veel nieuwe ontwikkelingen. Zoals ‘kies vaker voor plantaardig’, ‘maak van water je basis drank’ etc. En dat adviseert het Voedingscentrum in Nederland ook.
Wanneer je de huidige Nederlandse en Canadese richtlijnen naast elkaar legt, dan zijn er helemaal geen schokkende verschillen.
Het geeft wel aan dat er een verandering gaande is. Die van minder dierlijk, naar meer plantaardig. En dat is op zich in veel opzichten een goede zaak.
Bekijk hier het complete rapport https://opleidingen2000.nl/canadesevoedingsrichtlijnen/
Voor degene die het rapport niet helemaal willen lezen (wat je wel zou moeten doen als je een mening wilt verkondigen), hieronder de Canadese Guidelines:
GUIDELINE 1
Nutritious foods are the foundation for healthy eating.
- Vegetables, fruit, whole grains, and protein foods should be consumed regularly.
Among protein foods, consume plant-based more often.
Protein foods include legumes, nuts, seeds, tofu, fortified soy beverage, fish, shellfish, eggs, poultry, lean red meat including wild game, lower fat milk, lower fat yogurts, lower fat kefir, and cheeses lower in fat and sodium. - Foods that contain mostly unsaturated fat should replace foods that contain mostly saturated fat.
- Water should be the beverage of choice.
GUIDELINE 2
Processed or prepared foods and beverages that contribute to excess sodium, free sugars, or saturated fat undermine healthy eating and should not be consumed regularly.
GUIDELINE 3
Food skills are needed to navigate the complex food environment and support healthy eating.
- Cooking and food preparation using nutritious foods should be promoted as a practical way to support healthy eating.
- Food labels should be promoted as a tool to help Canadians make informed food choices
CONCLUSIE
Onze afsluitende boodschap:
GET INFORMED, INSTEAD OF JUST OPINIONATED
-Wil jij op een professionele manier mensen adviseren over voeding?
-Wil jij opgeleid worden tot een Voedingsdeskundige / Gewichtsconsulent op basis van Evidence Based informatie?
-Wil jij voedingsadviezen geven op basis van wetenschappelijke feiten in plaats van meningen?
-Wil jij cliënten begeleiden volgens de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad naar een gezond eet- en leefpatroon?
Bekijk dan deze opleidingspagina:
https://opleidingen2000.nl/voedingsspecialist/
Of neem contact met ons op: info@opleidingen2000.nl
Of via: 088 – 0304 282
Of vul ons contactformulier in: