Een gevarieerd dieet is misschien niet het gezondste dieet
04 september 2018 

Een gevarieerd dieet is misschien niet het gezondste dieet

Verklaring van de American Heart Association

Highlights in de verklaring:

  • Het wetenschappelijk bewijs tot nu toe ondersteunt niet het idee dat het eten van een gevarieerd dieet gezond is of een gezond gewicht bevordert.
  • Sommige studies suggereren dat een gevarieerd dieet de voedselconsumptie en de prevalentie van obesitas kan verhogen.

Onze aanvullende conclusies:

  • Uitspraken als ‘gevarieerd’ en ‘alles met mate’ geeft mensen onbedoeld het gevoel dat ongezond eten niet zo’n probleem hoeft te zijn, zolang je daarnaast ook maar gezonde voeding eet. Het hoeft ook geen groot probleem te zijn, maar leidt dus wel tot ongezond(er) eetgedrag dat ook makkelijker leidt tot obesitas.
  • Het is een goed voorbeeld van een inhoudelijk op zichzelf goed advies, dat door het menselijk gedrag toch leidt tot een ongewenste situatie.
  • Gevarieerd eten en met mate blijft nog altijd een goed advies. Maar met het onderstaande in gedachte wel een advies dat gegeven moet worden met een aanvullende kanttekening.

DALLAS, 9 augustus 2018 –

Mensen aanmoedigen om een ​​breed scala aan voedsel te eten om ervoor te zorgen dat ze aan al hun voedingsbehoeften voldoen, kan averechts werken volgens een nieuwe wetenschappelijke verklaring van de American Heart Association die een overzicht geeft van recente wetenschappelijke studies.

“Het eten van een gevarieerd dieet kan geassocieerd worden met het eten van een grotere variëteit van zowel gezond als ongezond voedsel”, zegt Marcia C. de Oliveira Otto, Ph.D., hoofdauteur van de verklaring in het American Heart Association Journal Circulation. “Gecombineerd kan een dergelijk eetpatroon leiden tot een verhoogde voedselconsumptie en obesitas.

“Gevarieerd eten” is al tientallen jaren een aanbeveling voor de volksgezondheid in de Verenigde Staten en wereldwijd. Terwijl sommige voedingsrichtlijnen een grotere diversiteit aan aanbevolen voedingsmiddelen benadrukken, is er weinig consensus over wat de zogenaamde voedingsdiversiteit is, hoe deze wordt gemeten en of het een gezond voedingsdoel is. De auteurs van de verklaring hebben een grondige wetenschappelijke literatuurstudie uitgevoerd van artikelen die zijn gepubliceerd tussen januari 2000 en december 2017. Zij concludeerden:

  • Er is geen bewijs dat grotere algemene voedingsdiversiteit een gezond gewicht of optimaal eten bevordert.
  • Er zijn aanwijzingen dat een grotere verscheidenheid aan voedselopties tijdens een maaltijd het verzadigingsgevoel (volheid) van mensen kan vertragen, waardoor de hoeveelheid voedsel die ze eten, toeneemt.
  • Beperkt bewijs suggereert dat grotere voedingsdiversiteit geassocieerd is met het eten van meer calorieën, slechte eetpatronen en gewichtstoename bij volwassenen.

In plaats van mensen te vertellen verschillende soorten voedsel te eten, concluderen de auteurs dat voedingsadviezen de nadruk moeten leggen op een adequate consumptie van plantaardig voedsel, zoals fruit, groenten, bonen en volle granen, magere zuivelproducten, niet-tropische plantaardige oliën, noten , pluimvee en vis, en beperk de consumptie van rood vlees, snoep en suikerhoudende dranken. De Dietary Recommendations van de American Heart Association en het DASH-dieet (Dieetbenaderingen voor het stoppen van hypertensie) zijn beide voorbeelden van gezonde eetpatronen.

“Het selecteren van een reeks gezonde voedingsmiddelen, die passen bij het budget of de smaak, en bij hen blijven, is potentieel beter bij het helpen van mensen om een ​​gezond gewicht te behouden dan het kiezen van een groter scala aan voedingsmiddelen die mogelijk minder gezonde items bevatten, zoals donuts, frites, patat en cheeseburgers, zelfs met mate, “zei Otto, die ook universitair docent is bij de Afdeling Epidemiologie, Menselijke Erfelijkheid en Milieuwetenschappen aan de UTHealth School of Public Health in Houston.

BRON: American Heart Association

Co-auteurs zijn Cheryl AM Anderson, Ph.D., MPH, MS; Jennifer L. Dearborn, MD, MPH; Erin P. Ferranti, Ph.D., MPH, RN; Dariush Mozaffarian, MD, DPH; Goutham Rao, MD, Judith Wylie-Rosett, Ed.D., RD ​​en Alice H. Lichtenstein, D.Sc. Openbaringsbeschrijvingen staan ​​op het manuscript.

WORD VOEDINGSSPECIALIST

Wil jij ook erkend Voedingsspecialist en Gewichtsconsulent worden en een opleiding volgen die volledig up-to-date is en gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek?
Schrijf je nu in voor de opleiding Voedingsspecialist / Gewichtsconsulent

WORD BEWEGINGSDESKUNDIGE OVERGEWICHT EN OBESITAS

Naast voeding is bewegen ook van essentieel belang voor een gezond gewicht en een goede gezondheid.
Schrijf je nu in voor de opleiding Bewegingsdeskundige Overgewicht & Obesitas

Over de schrijver
Reactie plaatsen