De Vitaalcoach wordt bij Opleidingen 2000 geschoold in beweging, voeding en coaching

De Vitaalcoach wordt bij Opleidingen 2000 geschoold in beweging, voeding en coaching

VITAALCOACH: De medewerker die gaat zorgen voor langdurige gedragsverandering bij de klant en bij jouw fitnesscentrum.

Een Vitaalcoach is een gezondheidsprofessional die geschoold is om klanten te helpen een meer gezonde leefstijl te vinden en te behouden. In die begeleiding staan beweging en voeding centraal, maar komen ook andere aspecten aan bod zoals roken, alcohol, stress en ontspanning.

Beweging, Voeding en Leefstijlcoaching.

Een fysiotherapeut, een diëtist en een psycholoog?
Helemaal niet nodig. Maak nu Vitaalcoaches van je team en je kunt aan de slag.

Erkend door brancheorganisaties en door al heel veel zorgverzekeraars.

Bespreek jullie mogelijkheden

Wil je de mogelijkheden bekijken om een Vitaalcoach in te zetten in jouw bedrijf? Meer weten over de vergoedingen? Ga naar www.opleidingen2000.nl/vitaalcoach en vraag het persoonlijk opleidingsplan aan.

Beweging en fitness

De mens is gemaakt om te bewegen. Maar de mens heeft van nature ook de intelligentie om de weg van minste weerstand snel te kunnen bepalen.

Het is niet logisch om over een heuvel heen te klauteren, terwijl je er ook omheen kunt wandelen. Het is dus ook niet logisch om de fiets te pakken wanneer je ook een auto hebt.

In feite beweegt de mens vanzelf wanneer deze beweging logisch is en een doel heeft waarheen je beweegt. Reiken naar een doos op een plank, lopen naar een kennis die in de buurt woont, rennen om de bus te halen.

Heeft iemand deze bewegingsvormen niet of nauwelijks in het dagelijkse leven. Door een zittend beroep, het gemak van de auto, genoeg geld om een compleet tuinhuisje te kopen in plaats van zelf te bouwen. Dan kom je tekort aan beweging en zul je de beweging die je overdag hebt bespaard, in de avond alsnog versneld moeten uitvoeren in de sportschool.

Die fitnessoefeningen voelen echter weer niet logisch. Aan het einde van de training heb je geen huisje gebouwd en tijdens het lopen op de loopband kom je nooit aan op je bestemming.

Fitness is wel doelgerichte beweging pur sang. Mits je uiteindelijk resultaten behaalt en je trainer de training ook nog eens doelen geeft en nuttig doet lijken.

Toch zien we dat iemand die 3 keer per week sport niet gezond hoeft te zijn en mensen die niet sporten ook niet altijd ongezond zijn. Sport is dus niet dé oplossing, maar kán een onderdeel zijn van de oplossing. Wanneer iemand meer wil gaan bewegen dan moet er gezocht worden naar een vorm die nuttig voelt en effectief is. En het liefst nog leuk ook.

Een Vitaalcoach helpt de klant beweging zo te integreren in het dagelijkse leven dat het na een periode (van gemiddeld 3 maanden) als vanzelfsprekend aan lijkt te voelen. Mensen moeten kiezen voor oplossingen die ze zichzelf heel hun leven wel zien doen. Daar komt meer bij kijken dan het kiezen van het juiste trainingsprogramma. Er is een afstemming nodig van beweging, voeding en leefstijl.

Voeding en verwarring

Onze voeding hebben we in eerste instantie nodig om te overleven. Voeding laten staan terwijl je honger hebt is dan ook een onnatuurlijk gedrag.

Voeding is lekker, eten is gezellig, eten is goed, eten is slecht? Veel mensen zijn het spoor helemaal bijster. Zin en onzin hebben evenveel likes op Facebook en op tv. Je ziet soms de grootste onzin over voeding. Veel opleidingen op dit gebied bestaan alleen maar uit voedingsleer. De Vitaalcoach heeft de juiste kennis over deze voedingsleer, maar weet vooral ook de klant te leren hoe met deze voeding om te gaan. Want dat is waar het om draait. Wat doet voeding met je en wat doe jij met je voeding?

Teveel klanten zien het lidmaatschap van de sportschool als een oplossing. Maar wanneer de trainer geen advies kan geven over de voeding en leefstijl is het soms dweilen met de kraan open.
Klanten hebben meer nodig dan een trainingsprogramma. Ze hebben complete begeleiding nodig. En met een Vitaalcoach kun je hen dat bieden. Maak dat duidelijk in je marketing naar je huidige klanten en de buitenwereld.

Leefstijl, obesitas en oplossingen

Is het de schuld van de mensen met overgewicht dat zij overgewicht hebben? Is het gebrek aan discipline, motivatie, zelfvertrouwen? Zijn het de genen? Waarin zit hem nu de belangrijkste reden?

Obesitas bestaat altijd al. Alleen niet in de hoeveelheden die wij nu kennen en waarbij we over een obesitasepidemie spreken. Die bestaat pas enkele generaties.
Is in die paar generaties de mensheid compleet geëvolueerd? Zijn we genetisch veranderd? Nee dat kan niet. De oorzaak ligt dan ook niet in ons zelf. Wat is er wel compleet veranderd in die periode? Onze omgeving. De mens van nu vertoont volstrekt normaal natuurlijk gedrag, maar leeft in een onnatuurlijke, obesogene omgeving. Wat eigenlijk inhoudt dat je wanneer je niet oplet, vanzelf overgewicht krijgt.

De oplossing zou dus simpelweg zijn om onze maatschappelijke ontwikkeling terug in de tijd te laten gaan. We moeten stappen achteruit maken. Die kans is heel klein. Zo niet ondenkbaar. We zullen ons dus moeten aanpassen en dus onnatuurlijk, bewust afwijkend gedrag moeten gaan vertonen.

Bewust de weg van de hogere weerstand kiezen, eten laten staan wanneer we het aangeboden krijgen en nadenken over wat de nadelen en voordelen van ons gedrag zijn op de lange termijn. Dat gaat niet vanzelf.

In de praktijk zien we dus dat het veel mensen niet lukt om dit onnatuurlijke gedrag te gaan vertonen en dus heb je een professional nodig die hen gaat helpen. De Vitaalcoach. Die samen met de klant op ontdekkingstocht gaat naar waar mogelijkheden liggen om met de juiste verandering in het dagelijkse leven een stukje gezonder te worden. Stappen die veilig, uitnodigend én zinvol zijn. Sport kan daar een onderdeel van zijn. En is dat niet de oplossing voor een klant, dan nog helpt de Vitaalcoach de klant verder. Naar een stoppen met roken cursus, naar een moestuin, naar meer slaap, naar een wandelprogramma. Naar een oplossing. Iedereen kan dus terecht bij jouw Vitaalcoach.

De Vitaalcoach in het fitnesscentrum

In de fitnessbranche zie je nog te veel dat het bedrijf wordt gebouwd op de ondernemer in plaats van op het personeel. Komt dat door het hoge verloop in deze branche? Of komt het hoge verloop door het gebrek aan vertrouwen en carrièremogelijkheden?

Wil je personeel zichzelf laten ontwikkelen, hen een werkelijk goed salaris kunnen bieden en een langere arbeidsrelatie opbouwen? Maak van hen een Vitaalcoach. Klanten betalen er voor en er ontstaat een vruchtbaar plan.

Een professional waar de klant dus meer aan wil besteden. Een professional die ook mensen kan begeleiden die niet eens bij je komen sporten. Een professional die van jouw fitnesscentrum een gezondheidscentrum maakt. En een professional waar zorgverzekeraars aan meebetalen.

Personeel zal meer tevreden zijn over hun baan, klanten worden echt gezonder en je centrum komt meer tot leven. Ruimtes met mooie toestellen zijn er genoeg te vinden. En nog een stuk goedkoper dan jouw centrum ook. Met een Vitaalcoach bied je veel meer dan het draaien van een trainingsschema. Je biedt gezondheid. En besef dat deze Vitaalcoach ook geweldig kan worden ingezet binnen Vitaliteitsprojecten bij bedrijven.

Opleiding tot Vitaalcoach

De Vitaalcoach wordt bij Opleidingen 2000 geschoold in beweging, voeding en coaching. Alle drie op het niveau waarin de medewerker deskundig, leidinggevend en coachend aan de slag kan gaan. De meeste trainers die al als Personal Trainer werken kunnen met de nodige bijscholing al als Vitaalcoach aan de slag en mensen helpen met gezondheidsklachten en zonder klachten. Iedereen die fitter en gezonder wil worden moet er bij terecht kunnen.

De opleiding is afhankelijk van eventuele vooropleidingen. Ongeveer 10 contactdagen per half jaar, zelfstudie, praktijkstage en onafhankelijke examens van verschillende brancheorganisaties. Heeft iemand al eerder een erkende sport-, of voedingsopleiding gevolgd dan zijn er verschillende vrijstellingen mogelijk. Alles wordt geregeld door Opleidingen 2000 en op ieder vlak wordt er les gegeven door professionals uit het werkveld die dit beroep dagelijks uitoefenen, maar ook een lerarenopleiding hebben gedaan.

Bespreek jullie mogelijkheden

Wil je de mogelijkheden bekijken om een Vitaalcoach in te zetten in jouw bedrijf? Meer weten over de vergoedingen? Ga naar www.opleidingen2000.nl/vitaalcoach en vraag het persoonlijk opleidingsplan aan.

Vergoeding vanuit de zorgverzekeraars.

De adviezen en begeleiding door de Vitaalcoach worden vergoed door veel zorgverzekeraars vanuit de aanvullende verzekeringen. Om een vergoeding te krijgen vanuit een zorgverzekeraar zijn veel zaken van belang. Borging van de kwaliteit, professionele begeleiding, duidelijke richtlijnen, houden aan afspraken, goede registratie, etc.
De onderstaande verzekeraars bieden vergoedingen voor het consult van de Vitaalcoach. Is er dus een Vitaalcoach in jouw centrum werkzaam (zelfstandig of in loondienst), dan kan jouw klant de kosten nu al declareren bij deze verzekeraars.

·      Aevitae

·      AON Avero Achmea

·      Avero Achmea

·      AZVZ

·      CZ

·      Delta Lloyd

·      FBTO

·      De Friesland

·      De Gezond Leven Verzekering

·      IAK

·      ING Plus Zorgverzekering

·      Interpolis Zorgactief

·      Kettlitz Wulfse Verzekeringen

·      Menzis

·      Nedasco

·      Ohra

·      ONVZ

·      OZF (Achmea)

·      PNO

·      Pro Life Zorgverzekeringen

·      Promovendum

·      PZP Politieverzekering

·      United Consumers

·      Univé

·      VGZ

·      VVAA

·      Zekur

·      Zilveren Kruis

·      Zorg en Zekerheid

Bespreek jullie mogelijkheden

Wil je de mogelijkheden bekijken om een Vitaalcoach in te zetten in jouw bedrijf? Meer weten over de vergoedingen? Ga naar www.opleidingen2000.nl/vitaalcoach en vraag het persoonlijk opleidingsplan aan.

De Vitaalcoach wordt bij Opleidingen 2000 geschoold in beweging, voeding en coaching.

Vraag via deze link geheel vrijblijvend een Persoonlijk Opleidingsplan aan tot Vitaalcoach: www.opleidingen2000.nl/vitaalcoach

 

 

Over de schrijver
Debby-Hessels
Reactie plaatsen