Interview met Opleidingen 2000 over kansen in de markt - door Bodylife

Interview met Opleidingen 2000 over kansen in de markt - door Bodylife

In gesprek met…

Tim Schoormans

Eigenaar van Opleidingen 2000

Opleider met een visie

Voor velen zal Tim geen onbekende zijn. Op 41-jarige leeftijd kijkt hij inmiddels terug op een carrière in de fitnessbranche welke hij als 19-jarige begon met een stage bij het fitnesscentrum Fit ’n Squash in zijn geboortedorp Rijen. Vervolgens studeerde hij af aan de Fontys Sporthogeschool als Bachelor in Physical Education en kwam hij onder de vleugels van Cees Arendse terecht die destijds de stap ging maken om van zijn Arendse Health Club een keten op te bouwen.

Tim werkte daar multifunctioneel onder andere als personal trainer, groepslesdocent, zwemleraar, fitnesscoördinator en uiteindelijk als manager van verschillende vestigingen. Het multifunctionele karakter van Arendse zorgde er voor dat Tim ook ingezet werd bij leefstijl- en gezondheidsprojecten op regionaal en landelijk niveau.

Tim werd al snel als expert gevraagd in commissies bij verschillende brancheorganisaties zoals Fit!vak, SBB (erkende leerbedrijven), de Beroepsvereniging voor Gewichtsconsulenten (BGN) en projecten van TNO Gezond Leven.

Vanaf 2005 fungeerde hij ook als docent bij de Fit!vak fitnessopleidingen van Opleidingen 2000, waar Cees Arendse eigenaar van was. Uiteindelijk werd Tim algemeen manager van dit opleidingsinstituut. In de jaren daarop groeide Opleidingen 2000 van één locatie in Breda naar een landelijke spreiding van 4 locaties.

In 2012 besluit Cees Arendse dat hij zich meer op de health clubs gaat richten en dat biedt Tim de mogelijkheid om Opleidingen 2000 over te nemen en vanaf dat moment als volledig eigenaar te gaan leiden.

Daarna is Opleidingen 2000 verder gegroeid naar 10 locaties, zijn er erkende beroepsopleidingen toegevoegd en werkt Tim met een team van inmiddels 34 docenten die allemaal direct uit het werkveld hun passie, kennis en ervaring overbrengen op hun cursisten.

Blijkbaar heeft Tim een visie op de fitnessbranche die voor groei blijft zorgen. Wie met hem werkt, merkt direct zijn enthousiasme en praktijkgerichte gedachtegang.

Daarom dit gesprek met Tim over waar volgens hem de komende jaren de beste kansen liggen voor ondernemers in de fitnessbranche.

Hoe zie jij de branche op dit moment?

Tim: “De Nederlandse bevolking gaat onze branche de komende jaren meer dan ooit nodig hebben. Veel mensen ondervinden in deze moderne tijd de nadelen van onze onnatuurlijke maatschappij. De auto, het online winkelen, veel zittende beroepen en het continu beschikbaar zijn van voedsel maken het soms lastig voor hen om een gezonde leefstijl te hanteren. We worden dagelijks gewezen op de manier waarop wij ons zouden moeten gedragen. Denk aan de Beweegnorm, de Schijf van Vijf en anti-rookcampagnes”.

“Blijkbaar hebben heel veel mensen sturing en begeleiding nodig om gezond gedrag te vertonen in de huidige leefomgeving die ongezond gedrag lijkt te stimuleren. Waarom blijkt het toch zo moeilijk voor mensen om gezondheidsrichtlijnen in de praktijk te brengen?

De professionals die wij opleiden hebben aan het begin van hun opleiding wel eens de neiging om ongezond gedrag te veroordelen. Mensen met overgewicht achten zij soms lui, ongedisciplineerd of zelfs dom. Dit zie ik vooral als een gebrek aan inlevingsvermogen en mensenkennis waar we in de opleiding aan moeten werken”.

“Heb je zelf een auto? Rijd je wel eens te hard? Of zelfs regelmatig te hard? Waarom doe je dat terwijl je weet dat je nauwelijks eerder zult aankomen en onderweg alleen maar onnodig risico loopt, mogelijk een boete krijgt, agressie opwekt en meer brandstof verbruikt. Beetje dom niet? Of is dat dus ook normaal menselijk gedrag?

Waarmee ik wil zeggen is dat het blijkbaar heel normaal is om gedrag te vertonen dat als je het bespreekt heel irrationeel is. Iedereen doet dat.

En hoe gaan we dat gedrag begeleiden? Dan zul je moeten beschikken over de juiste vakkennis, maar je moet jezelf ook verdiepen in menselijk gedrag en de complexiteit van het gezondheidsprobleem.

Wat is dan de juiste begeleiding volgens jou?

“Als Personal Trainer en Leefstijlcoach wist ik dat klanten echt vooruitgang boekten als zij naast de fysieke training ook hun voeding wilden aanpassen. Als ze naast sporten, ook dagelijks meer gingen bewegen. Als ze naast hun voeding aanpassen ook stopten met roken. Als men naast cardio ook intensieve krachttraining ging doen. Je moet de cliënt de inspiratie geven om gezond gedrag werkelijk te integreren in hun leefstijl”.

“Er is geen keus. Je moet in deze tijd als begeleider multidisciplinair kunnen denken, adviseren en coachen. Bij Opleidingen 2000 hebben wij daarom onlangs een compleet nieuwe huisstijl en categorisering ingevoerd. Om nog meer aan te geven dat begeleiden bestaat uit verschillende disciplines. Wij noemen ze Beweging & Fitness, Voeding & Gewicht, Medisch & Gezondheid en Wellness & Mind. Een fitnesscentrum of personal trainer in deze tijd moet op zijn minst uit iedere categorie kennis en kunde in huis hebben om werkelijk complete begeleiding te kunnen bieden”.

De Vitaalcoach heeft kennis van deze verschillende disciplines. Vraag hier geheel vrijblijvend een Persoonlijk Vitaalcoach Opleidingsplan aan!

https://opleidingen2000.nl/vitaalcoachinformatieformulier/

Waar liggen volgens jou de beste kansen?

Natuurlijk zie ik in al onze opleidingen geweldige kansen liggen. Daarom zitten in ons aanbod. Maar ik wil er toch wel een paar benadrukken die er uit springen.

Krachttraining

De Fit!vak Fitnesstrainer A en B en Fit!vak Groepslesopleidingen bieden we al meer dan 20 jaar aan en hierin zijn we nog altijd de enige totaalaanbieder. Deze vormen nog steeds de basis in de fitnessbranche. Maar vooral door de opkomst van Crossfit en de killer body generatie, staat ook de krachtsport weer helemaal in the picture. Ook het eindelijk accepteren van het belang van krachttraining bij andere sporten, bij afslanken, senioren, revalidatie, preventie, etc. heeft er toe geleid dat men niet meer vies is van barbells, magnesium en intensieve krachttraining. Het mag weer.

De hogere intensiteiten, de vrije trainingsmaterialen die hierbij worden gehanteerd en de drang naar resultaten in prestatie vragen absoluut om begeleiding door trainers die de krachttraining en het trainersvak perfect beheersen.

Wij hebben dit onderdeel vorig jaar al opgepakt door op het hoogste niveau te gaan werken met de allerbeste docenten zoals topcoach Tom Bruijnen en meervoudig Nederlands kampioen Powerlifting Jordi Snijders. Onze opleiding Krachttrainer heeft inmiddels daarom als enige in Nederland een erkenning van de KNKF / KrachtsportNL.

Bekijk hier onze KNKF erkende Krachttrainer opleiding:

https://opleidingen2000.nl/knkfkrachttrainer/

Voeding

Voeding is en blijft een populair onderwerp dat mensen altijd bezighoudt. Vooral in talkshows en social media worden de meest uiteenlopende verhalen verteld over voeding. Melk is de witte sloper, suiker is verslavend, het Voedingscentrum is corrupt en half Nederland is ineens glutenintolerant. Er wordt helaas soms meer onzin verteld over voeding dan over de wetenschappelijk onderbouwde kennis. Consumenten hebben meer en meer interesse in voeding, maar weten niet meer wie of wat ze nu moeten geloven. Daarnaast hebben we te maken met een obesitas epidemie die maar toe blijft nemen. En we weten wel zeker dat voeding daar de belangrijkste rol in speelt.

Cliënten tips geven over voeding is leuk. Echt professioneel begeleiden is echter een ander verhaal. Volg je bij ons de opleiding tot Voedingsspecialist dan kun je echt iets betekenen voor je klanten, wordt je erkend door de BGN én worden je adviezen zelfs vergoed door de meeste grote zorgverzekeraars ! Dat zijn geweldige groeikansen voor het aanbod binnen fitnesscentra.

Bekijk hier onze BGN erkende Voedingsspecialist – Gewichtsconsulent opleiding:

https://opleidingen2000.nl/voedingsspecialist/

Paramedische fitnesstraining

In de medische wereld wordt het belang van beweging, voeding én leefstijl steeds meer erkend als medicijn!

Wanneer mensen problemen hebben met beweging, gaan zij vaak naar een huisarts of fysiotherapeut. Die gaan diagnosticeren en behandelen.

Wat zij vaak nog niet kunnen, is een motiverend beweegprogramma uitschrijven en klanten multidisciplinair begeleiden naar een gezonder leefpatroonpatroon. Dat kunnen fitnesscentra wel !
De fysiotherapeut moet dus leukere programma’s buiten de verzekering om gaan aanbieden, of de fitnesscentra moeten hun trainer op laten leiden op medisch vlak.

Op dit moment maakt de fitnessbranche de stappen sneller dan de fysiobranche. Onze vervolgopleiding van fitnesstrainers, de Paramedisch fitnesstrainer, was altijd al populair, maar groeit op dit moment ook nog eens met flinke stappen.

Bekijk hier onze Paramedisch Fitnesstrainer opleiding:

https://opleidingen2000.nl/paramedischfitnesstrainer/

Leefstijlcoaching

Het besef dat gezondheid niet bereikt wordt met een quick fix, maar met gezonde leefstijl blijkt een feit. Een perfect dagmenu of een uitdagende training geven geen enkele garantie als beweging, voeding en leefstijl niet op elkaar aansluiten.

Wil je klanten werkelijk begeleiden en als fitnesscentrum de maatschappij gezonder maken? Dan zorg je voor het juiste beweeg- en voedingsprogramma en zorg je dat de begeleiders ook kunnen coachen door hen op te leiden als Leefstijlcoach.

Biedt programma’s aan die klanten werkelijk inzicht en oplossingen bieden in hun leefstijl en presenteer de begeleider als multidisciplinaire Vitaalcoaches die kundig zijn in beweging, voeding én coaching.

Bekijk hier onze Leefstijlcoach opleiding:

https://opleidingen2000.nl/leefstijlcoach/

Wat kan Opleidingen 2000 betekenen voor de branche?

Met de opkomst van de low budget ketens dachten wij eerlijk gezegd dat er minder opgeleid zou gaan worden. Maar het tegendeel blijkt waar. Klanten en bedrijven gaan inzien dat het verschil tussen een low budget of een middel of hoger segment hem zit in het personeel.

Daarmee kun je je onderscheiden en zij zorgen voor resultaat. Klanten verwachten daar wel meer van dan voorheen. We zien daarom dat bijna alle trainers bij ons meerdere opleidingen volgen om multidisciplinair te kunnen begeleiden. En helpen we meer en meer fitnessclubs om hun trainers in company te scholen tot succesvolle krachttrainers, voedingsspecialisten, paramedici en leefstijlcoaches.

Daarmee helpen wij de fitnessbranche om hun centrale rol op het gebied van gezondheid in de maatschappij te gaan vervullen.

Wil je graag meer informatie, of eens in gesprek gaan met Tim over de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Bel met 088-0404282 of mail hem op tim@opleidingen2000.nl.

Over de schrijver
Reactie plaatsen