Sporters met hersenletsel boeken mooie resultaten dankzij o.a. opleiding Bewegingsdeskundige NAH
Bij sportschool Bodyfit – een van de Meet me @ the Gym beweegcentra – gaan mensen met hersenletsel het gevecht aan. Bij Opleidingen 2000 kun je de opleiding volgen tot Bewegingsdeskundige NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel). Eigenaar en trainer Herald Mulders: “Als een klant lange tijd geen gevoel meer heeft gehad in zijn arm of been en tijdens de training ineens tintelingen begint te voelen, ja dan gaat ook mijn hart sneller kloppen en zal ik alles op alles zetten om hier het meest haalbare uit te halen.”
Herald Mulders, bewegingsdeskundige niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en eigenaar van Bodyfit, heeft al heel wat jaren ervaring met het geven van personal Training aan mensen met NAH. Bodyfit is aangesloten bij het Meet me @ the Gym netwerk.
“Veel mensen die hersenletsel oplopen zitten in hetzelfde schuitje. Na deze ingrijpende gebeurtenis in iemands leven zal er in veel gevallen in een revalidatiecentrum bekeken worden wat de mogelijkheden (nog) zijn. Na een aantal maanden is vaak duidelijk of er binnen het revalidatietraject nog vorderingen zijn. Wanneer de patiënt ontslagen wordt is het zoeken naar een passend vervolgtraject vaak lastig. Ze willen meer, maar de mogelijkheden zijn beperkt. Bij mij kunnen ze verder werken aan hun herstel. De hersenschade zelf herstelt niet, maar wel zijn hersenen soms in staat een soort omleidingen aan te leggen, waardoor ze op een andere manier toch de zenuwen en spieren bereiken. Dat kost tijd en moeite, maar het kan.”
Het één op één werken met NAH klanten is de vorm die bij Bodyfit wordt aangeboden. De persoonlijke aandacht tijdens deze training zorgt ervoor dat er efficiënt en doelgericht gewerkt kan worden door zowel de sporter als de trainer. “Het gaat om het totaalplaatje. Allereerst moet er een klik zijn tussen trainer en sporter. Daarnaast moet je samen daadwerkelijk een doel stellen en daarvoor willen gaan. Het is niet simpelweg iemand in beweging houden. En het is belangrijk om als trainer out of the box te denken. Inzicht, ervaring en creativiteit zijn belangrijke ingrediënten wanneer ik met iemand aan de slag ga.”
Een van de sporters waar Herald fantastische resultaten mee heeft geboekt is Marco te Wierik (40). Een hersenbloeding gooit zijn leven in de war. Hij heeft geen gevoel meer aan de linkerzijde van zijn lichaam. “Ik kon met volle kracht in zijn linkerbeen knijpen. Hij voelde er niets van. Ook het verschil tussen warm en koud kon hij me niet vertellen.”
Hoe anders is dat nu. Te Wierik wandelt zelfstandig de fitnessruimte in en Herald hoeft nog maar zelden bij te springen. “Het gevoel in zijn linkerzijde is langzaam teruggekomen. Het is nog niet hetzelfde als zijn rechterzijde, maar zolang het verbetert wil hij doorgaan. Hoe dat zo gekomen is? Grotendeels door een apparaat dat in veel sportscholen gewoon te vinden is. Een powerplate of vibratietoestel. Topsporters maken er gebruik van voor spierherstel. Deze apparaten bevorderen de doorbloeding, maar er zijn meer effecten. Door de trillingen worden zenuwuiteinden geprikkeld. Daarmee worden de hersenen getriggerd en spieren. Door de vibraties en de oefeningen keerde bij Marco het gevoel terug. Vervolgens kun je verder trainen om weer kracht op te bouwen.”
De aanpak van Mulders is gestoeld op een cursus die hij volgde om aan te kunnen sluiten bij Meet me @ the Gym netwerk. Hij leerde er hoe hij mensen met niet-aangeboren hersenletsel veilig en effectief kan begeleiden. Al is het gebruik van de trilplaat niet wijdverspreid.
Uiteraard is het ook van belang dat de sporter met NAH er tijd en energie in wil steken. “Niet iedereen is zo strijdlustig als bijvoorbeeld Marco. Ook omdat veel mensen het niet weten. Voor sommigen houdt sport op als ze terugkeren van de revalidatie. Hoewel beweging voor deze doelgroep enorm belangrijk is! Een ander struikelblok is geld. De verzekering vergoedt de fysiotherapie wel, maar de sportschool niet. Dat is zo zonde.”
Mulders benadrukt geen garanties te kunnen geven. “Niet iedereen met een hersenbeschadiging herstelt zo voorspoedig als bijvoorbeeld Marco. Maar thuis zitten helpt sowieso niet.Behalve verbetering van motoriek en balans of beweeglijkheid in spieren en gewrichten zijn er ook resultaten te boeken op andere vlakken. Dan heb ik het over stemmingsverbetering, doorbreken van isolement en het opbouwen van zelfvertrouwen en eigenwaarde.”
Opleidingen 2000 verzorgt NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel) opleidingen.
Wil je meer informatie, kijk gerust op de NAH Opleidingspagina.